Izgalmas programokkal, sok játékkal, kézművességgel és értéket adó foglalkozásokkal telt a táborlakók mindennapja a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ népszerű kalandtáborában.

Tizenegy éves múltra tekint vissza városunk nagy sikerű napközis tábora, amely minden évben tematika köré szerveződik és egyben értékes, élvezetes pillanatokat szerez a résztvevőknek.

  • Idén is nagy igyekezettel vágtunk bele, hogy megszervezzük a Gyarmati vakáció címet viselő városi kalandtáborunk két turnusát általános iskolások számára. A táborokba közel negyven, nem csak helybéli, hanem a környező településekről illetve a vakációt a balassagyarmati nagyszülőknél töltő gyermeket fogadtunk – tájékoztatott Jakus Julianna, a MKMK programszervezője.

Játékos programokra, kézművességre és beszélgetésre invitálták a táborozókat, akik Ludas Matyival tölthettek el egy hetet.

  • Miután megismertük, hogy az egyszeri libapásztor, hogyan járt túl többször is a kapzsi és zsarnok földesúr eszén, a történetet képregénybe zártuk, a képekből kiállítást rendeztünk az Aula Galériában.  Ellátogattunk a Megafon rádióba és a Gyarmati Tv-be, ahol Házy Attilától kitanultuk, hogy hogyan készítsünk interjút. Berendeztünk egy saját stúdiót és riportsorozatot készítettünk Matyival, Döbrögivel és számos szemtanúval. A szerepjáték igen érdekesre sikerült, sok tapasztalattal szolgált, a felvételeket nagy várakozással néztük meg miközben remekül szórakoztunk. Elképzeltük, hogy milyen lehetett Döbrögi birtoka és, hogy ez egy kicsit valóságosabb legyen, ellátogattunk Csesztvére, ahol a kúria parkjából és a kilátóból feltérképeztük a falut, lovagoltunk és látogatást tettünk a templomban. A Szent Mártonról elnevezett templom és a megismert legenda adta az apropót, hogy a saját döbrögi vásárunkat és a búcsút Szent Márton napján tartsuk meg. Történeti játszóházunkban a portékáinkat árusító készművesek a vásárbíró rendelkezéseit követték, a vásárt mutatványosok játéka színesítette. Jártunk a Szerbtemplom Galériában  múzeumpedagógiai foglalkozáson, rendeztünk titokszobát, tanultunk népi játékokat, dalokat, táncoltunk, agyagoztunk, nemezeltünk, szőttünk, fontunk, fűztünk gyöngyöt és a moziban megnéztük az ikonikus rajzfilmet – idézte fel az élményeket a táborvezető.

Mindkét tábor nagyszerű lehetőséget nyújtott, hogy a gyerekek magyar kultúrához való kötődése felerősödjön. A tábor vezetőit, Jakus Juliannát és Benedek Mariannt Hegedűsné Jusztin Gizella és Tóth Zsuzsanna a művelődési központ munkatársai, valamint diákmunkások és önkéntesek – Paróczi Rebeka, Paróczi Réka, Szádóczki Sára – segítették.

Zábrádi Dorottya