Száz évvel ezelőtt alakult meg a  Balassagyarmati Méhészkör Nógrád megyében. Erre az évfordulóra emlékeztek vissza a megye méhészei ünnepi keretek között.

A Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület kilencedik alkalommal hívta életre a Megyei Méhész Családi Napot Hugyag-Burjas pusztán. Az idén száz éves jubileumát ünneplő méhészkörről emlékeztek meg a szakmabeliek, családjaik és a kilátogató vendégek. A közel 250 fős résztvevői kör gazdag programkínálatban részesült, a fejlődő gazdaságban mindenki talált kedvére való elfoglaltságot.

A huszár egyenruhába öltözött lovasokat a Palóctáj Mézlovagrend, a Rimóci Rezesbanda és a megjelent sokaság díszmenete követte, akik a ceremónia és a szakmai programok helyszínére vonultak át.

A családi napon Beer Miklós nyugalmazott püspök üdvözölte a résztvevőket,  a méhész-közösség kérésére áldást mondott, majd megszentelte a felajánlott mézeket. Isten áldását kérte a fejlesztés alatt lévő Burjas pusztára, a munkálatok befejezésére. A jubileumi program részeként Diósi László, egyesületi elnök mondott ünnepi beszédet.

A szakmai program a “Méhészet jövője – a méhész jövője” gondolatok mellett négy előadó részvételével zajlott, ami a méhész szakmához kapcsolódó aktuális témákat dolgozta fel.

Az “Új Híd Alapítvány”  őstermelők, gazdák bevonásával termékbemutatót, kóstolót és vásárt szervezett. Lehetőség nyílt többek között megízlelni a folyékony arany édes ízét, valamint sajtkülönlegességek és környékbeli termelők finom portékái is várták a gasztronómia szerelmeseit. Mezőgazdasági géppark látványa csábította a gyermekeket a szórakoztató programok mellett.

A  részvevők jó érzését növelte és a kínálatot színesítette a Rimóci Rezesbanda, Viola – arcfestés, Hetedhét zenekar táncháza, Szikra László humorista műsora, Gál Andor és Farkas Szabolcs sétakocsikázása valamint Gál László slágerzenéje.

A magyar méhésztársadalom, Nógrád megye és a palócság jó hírnevét öregbítették a gazdag családi programokkal.

Zábrádi Dorottya