Vámosszabadiba és városunkba kerülnek a Kabulból magyar katonák által kimenekített afgán családok.

Hazánk a NATO afganisztáni feladatvállalásaként, a szövetségi haderők kivonulása keretében augusztus végén szövetségi katonákon és munkatársakon túl, a magyar kontingenssel együttműködő 57 afgán családot és velük tartózkodó 180 kiskorú gyermeket is kimenekített a háborús övezetből.

A Humanitárius kimenekítési akció a magyar katonákkal és szervezetekkel évek óta együttműködő, lojális civileket érint.

A kimenekített afgán állampolgárok járványügyi karanténba kerültek az Országos Idegenrendészeti Főosztály Röszkei és Tompai objektumában, itt túlestek a kötelező egészségügyi vizsgálatokon, szükség esetén védőoltást kaptak, és PCR tesztekkel is ellenőrzik az esetleges COVID-19 és egyéb fertőzöttségüket.

A karantén lejártával a Belügyminisztérium döntése értelmében kötelező tartózkodási helyül a családok számára alkalmas Vámosszabadi Befogadó állomásra, illetve szükség szerint a Balassagyarmati Közösségi Szállásra kerülnek.

– Amennyiben erről döntés születik – tákoztatott Csach Gábor polgármester -, a kimenekítettek érkezése Balassagyarmatra szeptember 3-10 között várható, létszámuk a kapacitás szerint 18-22 családot jelenthet, de döntő többségben gyermekek tartózkodnak majd a szállón. Az ide érkező kimenekített családok minden tagja alaposan lenyomozott és pontosan beazonosított személy, egyikük sem harcos, vagy bűnöző, a családok felnőtt tagjai éveken át segítették közvetlenül a magyar katonai és egyéb missziós feladatokat, jól ismerik Magyarország értékrendjét, többen beszélik is nyelvünket. A szállón a családok 30 napig, illetve az idegenrendészeti eljárások végéig tartózkodhatnak, minden ellátási költségüket a Belügyminisztérium illetékes szervei finanszírozzák.

Papp Károly, a Belügyminisztérium Belbiztonsági Államtitkára tájékoztatása a kimenekítettek érkezése napjától megerősítik a Közösségi Szálló létszámát, a Rendőrség pedig megerősíti a Szálló biztonsági őrizetét, folyamatos Közösségi Szálló körüli járőrszolgálattal biztosítja az itt élő polgárok szubjektív biztonságérzetét.

– A megbeszéléseken személyesen kértem államtitkár urat – folytatta városunk első embere -, az OIF régiós és helyi vezetőségét, a Rendőrség megyei tábornok asszonyát és helyi vezetőit, hogy az esetleges szállóra érkeztetést és a kimenekítettek gyarmati hétköznapjait a lehető legnagyobb odafigyeléssel végezzék, és a részletekről időben nyújtsanak tájékoztatást. Ugyanakkor kérem a lakosság megértését, Magyarország szövetségi rendszeréből adódó humanitárius kötelezettségünk szerint legyenek segítségünkre az esetlegesen fellépő álhírek, jogos vagy vélt félelmek eloszlatása érdekében.

(szilágyi)