Szeptember első hétvégéjén került megrendezésre városunkban az első Bringára fel! Kerékpáros Napok jobbnál jobb programokkal a Műfüves focipályától a belvároson át egészen a Nyírjesig.

Pénteken ovis családi nap vette kezdetét a Sportcsarnok előtti füves területen, ahol a kisgyermekes családokat izgalmas, szórakoztató játékok kavalkádja várta. Az Évkezdő viháncoló programjaiban minden kicsi talált kedvére valót. Volt mobil kalandpálya, vonatos akadálypálya, trambulin, óriáscsúszda, vizes dodzsem, vizes gömb, fa körhinta. Az ovisok találkozhattak sétáló mesehősökkel és Orsi gyermekkoncertje hozta a zenés jókedvet.

Az első bringás nap tartalmas programokkal csalogatta a kilátogatókat. A Nyírjesben az F.R.O. Kerékpáros egyesület és az új erdei single trail kerékpáros pálya építőinek látványos bicajos bemutatójára került sor. A főtéren egész napos kézműves foglalkozások, kirakodóvásár fogadta a nézelődőket. A Cserhát Különleges Mentőcsoport kutyás bemutatója és a Piramis Társulat zenés-táncos mesejátéka zárta a délelőtti eseményeket. Délután az Exatlon Hungary bronzérmes versenyzője, Kempf Zozo látványos BMX bemutatóval szórakoztatta a nagyérdeműt. Az est hangulatáról Dj Adam Ajkai gondoskodott.

Vasárnap minden a kerékpárról szólt. A nagy érdeklődés övezte programok között szerepelt  kerékpáros börze, szerviz, vásár, kertmozi, póló festés, vitamin kuckó, egészségügyi felmérés, extrém elektromos járművek, ügyességi verseny, balesetmegelőzés, bringás turmix, kalandozópark, kresz suli. A nagy forgatagban tűzoltóautók, rendőrautók, rendőrmotorok, biciklis rendőrök is megjelentek, akik bemutatókkal és a forgalomirányításával segítették a programokat.

A nap fénypontja a nemrég átadott 5 kilométer hosszú kerékpárút körbebiciklizése volt Dósa Eszter, Szász Viktor és Rózsa Balázs felvezetésével. A négy turnusban zajló felavató bicajozás több száz felnőtt és gyermek részvételével zajlott, akik két keréken szelték városunk friss kerékpárútjait. A kerékpárutat teljesítők között értékes nyereményeket sorsoltak ki. „Az én kerékpárom” elnevezésű óvodásoknak szóló rajzpályázat alkotásait a főtéren lehetett megcsodálni és azokra szavazni. A legtöbb szavazatot nyert ovis rajz tulajdonosa jutalomban részesült. A hétvégét az Alma együttes vidám koncertje zárta.

A programok szervezése és lebonyolítása városunk intézményeinek összefogásával valósult meg. A helyi óvodák, iskolák, a Talent 2019 SE, a Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ, valamint Balassagyarmat Város Önkormányzata támogatásával jött létre.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói