II. Rákóczi Ferenc szécsényi országgyűlésének 316. évfordulója alkalmából tartanak kiállítás megnyitót szeptember 9-én, csütörtökön 16:30 órakor a szécsényi MNM Kubinyi Ferenc Múzeumában.

Rákóczi- és kuruc emlékek nyomában – Európában címmel nyílik kiállítás és vetített előadás a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület (MEVE) tagságának fotódokumentációs anyagaiból.

A tárlat felvételei és leírásai II. Rákóczi Ferenc ifjúkori utazásainak, majd több európai országot érintő bujdosásainak állomásait kívánják bemutatni – jelölt és még jelöletlen emlékhelyekkel – azokhoz kapcsolódó vonatkozásokkal tisztelegve az egykori szécsényi országgyűlés (1705.szeptember 12-október 3.) emléke előtt. A teljes 40 tablónyi gyűjtés, egy korábbi – 2003. évben készült – országjáró kiállítás felújításával és kibővítésével valósult meg, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati- és a Rákóczi Szövetség technikai támogatásával.

Helyszín: Szécsény, Kubinyi Ferenc Múzeum (Forgách-kastély) 3170 Szécsény, Ady Endre út 7.

Időpont: szeptember 9-én (csütörtök) 16.30 óra

A rendezvényen köszöntőt mond Dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató és Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alelnöke.

A kiállítás megnyitása alkalmából dr. Messik Miklós a MEVE elnöke vetített előadás keretében villantja fel a tagság gyűjtését, kiemelve a bujdosás kevésbé ismert franciaországi és törökországi részleteit.