Szeptember 9-12-ig kerül megrendezésre Balatonfüreden a 2021-es SUP-világbajnokság, ahol két ifjú gyarmati versenyző is megméretteti magát.

Európa legnagyobb állóvizének hullámait szelik Nógrád megye első válogatott SUP versenyzői, akik a balassagyarmati Vitalitás SE-ből kerültek ki Ulveczki Edina kajak-kenu szakedző szárnyai alól. A négy napos világbajnokságon Pesti János és Blaskó Dominik ifjúsági korosztályos versenyzők képviselik Magyarországot két másik sporttársukkal együtt, akik mind egyéni és csapatversenyben is próbára teszik tudásukat.

A két tehetséges sportolóért több futamban is izgulhatunk, hiszen 200 méter, 1.000 méter és 10.000 méteren is rajthoz állnak, az előnevezés alapján 48 ország legjobb állva evezőseivel mérkőzhetnek meg. A rangos és kihívásokkal teli bajnokságot gondos felkészítő munka előzte meg, így a fizikális edzés mellett a mentális felkészítésre is nagy hangsúlyt fektettek. A nyári időszakban számos országos versenyen sikeresen szerepeltek az ifjak, akiknek lehetősége nyílt a Balaton, a Duna és a Tisza vízi adottságainak feltérképezésére és a világbajnokság alapozására. Külön kiemelendő, hogy a hosszú távra a szeretett 400 méteres Nyírjesi tavon készültek, amely a bajnokokat nevelő vízi bölcső már évek óta, valamint a kajak-kenu és most már a SUP sportág állandó bázisa.

– Már a kijutás is hatalmas boldogság, büszkék lehetünk a fiúkra – meséli büszkén Ulveczki Edina. – A válogatón Jancsi és Dominik jóval idősebbekkel csapott össze, serdülőként az ifik közé evezték magukat az élvonalban. Ez a hét mindenképp nagy kihívások elé állítja őket. Elsődleges cél a maximális erőbedobás, a megbeszélt jó taktika alkalmazása, a jó erőbeosztás és a tapasztalatszerzés. Hogy ez mire lesz elég, még nem tudjuk, nem ismerjük a többieket, de az biztos, hogy nagyot fognak „húzni” és minden tudásokat beleadják. Számukra az első nemzetközi versenyen való indulás, az új versenypálya, a még ismeretlen versenyhelyzet, ismeretlen ellenfelek megismerése a jövőben hatalmas előnyt kovácsolhat mind a felkészülésben és mind a versenyzésben, mely akár egy komolyabb eredmény alapköve is lehet nemzetközi szinten.

Zábrádi Dorottya