Immáron mindkét gyermeke kirepült a családi fészekből, hétvégeken akár tíz meghívásnak is eleget tett, a baloldal segítség helyett csak akadályozni tud – térségünk országgyűlési képviselője, Balla Mihály értékelt.

Hogyan telt a nyara, képviselő úr? 

Köszönöm, jól, és elég mozgalmasan. Két éve a fiam nősült meg, az idén nyáron pedig a lányom mondta ki a boldogító igent párjának, így mindkét gyermekem hivatalosan is kirepült a családi fészekből. Augusztus elején néhány napot el tudtunk tölteni a feleségemmel Keszthelyen egy kellemes panzióban, kipihenve az előző két hét esküvői izgalmait. A többi idő pedig munkával telt, hiszen több pályázat is lezáródott, elkezdődtek az építkezések, illetve sorra adtunk át a már elkészült fejlesztéseket a Magyar Falu Program és a Területfejlesztési Operatív Program keretében. A jó átoltottsági eredményeknek köszönhetően, a nyitás lehetőségeivel élve, településeink sorra szerveztek falunapokat, fesztiválokat és közösségi megmozdulásokat. Ennek kifejezetten örülök, mert látható volt, hogy az emberek egy évnyi karantén bezártság után már nagyon vágytak a közösségi együttlétre.

Rendületlenül járja a településeket, milyen tapasztalatokkal gazdagodott?

Volt olyan hétvége, amikor 10 meghívásnak is eleget tudtam tenni. Sokszor voltam „bejáráson” a folyamatban lévő fejlesztéseknél. Több szakaszon újultak meg közútjaink, igaz még nagyon sok a teendő ezen a téren, de lépésről-lépésre javul az úthálózatunk a térségben. Jó volt megtekinteni a bölcsődei és óvodai építkezéseket, mert ezek az új intézmények a jövőnket szimbolizálják, hiszen a legkisebb gyermekeink fognak ezekbe járni. Ha valaki végigutazik Nyugat-Nógrádon, azt láthatja, hogy az összefogásnak és a közös munkának az eredményeképpen a térségünk közintézményeinek mintegy 80 százaléka megújult 2010 óta, az elmúlt 5 évben pedig még intenzívebb volt a közösségi létesítmények korszerűsítése.

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a turisztikai fejlesztések.

Mert láthatóan megnőtt az érdeklődés a természeti szépségeink iránt, ezért több fejlesztés célja is az, hogy bővítsük a látnivalókat. Ennek köszönhetően az idén megújult a Bánki Tóstrand, megépült Magyarország első e-gokart pályája Balassagyarmat-Patvarc határán, egyedi támogatással elindulhat a Diósjenői Strand rehabilitációja 400 millió forintból. A szécsényi Robinson-szigeteken teljes körű szabadidős szolgáltatást tudnak adni az oda érkező családoknak, csoportoknak környezettudatos módon. Egyre több fejlesztés irányul a kerékpár utakra, köztük a balassagyarmati 5,3 kilométeres szakasszal. Több kisebb fejlesztés pedig a Börzsöny térségében és az Ipoly-mentén, Mária úttal egyetemben javítja az ide érkező kerékpárosok és „bakancsos” turisták és zarándokok számára a szolgáltatásokat. Ezek között zarándok és turistaszállások korszerűsítése is szerepel.

Hol tart a Magyar Falu Program?

Nincs okunk panaszra, az idén eddig több mint 1,5 milliárd forintnyi fejlesztési támogatást kaptak az 5 ezer fő alatti településeink. A támogatásokból az önkormányzatok közösségi létesítményeket – óvodákat, szolgálati lakásokat, hivatalokat, faluházakat, rendelőket – újíthatnak fel, egyházi és önkormányzati közösségi tereket tehetnek rendbe, közterületi eszközöket vehetnek, új játszótereket építhetnek, megújíthatják belterületi útjaikat, orvosi eszközöket vehetnek házi orvosaiknak. De az idén több közútunk is új burkolatot kapott mintegy 1,3 milliárd forintból, például Ságújfalu-Etes között, Becske-Bercel között, vagy a Nógrádi bekötő, Mohora és Magyarnándor térsége.

Balassagyarmat már nem csak a térség, hanem a megye gazdasági központja.

Lassan közhelynek tűnik, de az az igazság, hogy Balassagyarmat történelmi fejlődésen megy keresztül, még soha nem kapott annyi fejlesztési támogatást, mint az elmúlt években. Elkészült az Ipari park, a kerékpárút, a déli elkerülő út, a körforgalom a 22-esen az Ady Endre utcánál. Épül az új kézicsarnok, az új honvédelmi sportközpont, elindult az atlétikai pálya és a színházterem előkészítési munkálata. Összértéken mintegy 3 milliárd forintnyi fejlesztés zajlik jelenleg is a városban, és most csak a nyári történésekről beszélünk. A folyamatos fejlesztések, a rendkívül kedvező foglalkoztatási mutatók szép jövőt ígérnek a városnak.

Immáron 23. éve képviseli térségünket az Országgyűlésben, jövő áprilisban újra megméretteti magát. Látva a honi politikai kultúrát, tapasztalva az ellenzék stílusát, nem kétséges, minden eddiginél durvább kampány lesz. Mire számít?

Az elmúlt másfél év sok tanulsággal szolgált a baloldal magatartásáról. A járványügyi védekezés során nem számíthattunk rájuk a döntéshozatalok során, sőt kamuvideókkal és hamis állításokkal pont a sikeres védekezést próbálták akadályozni. Így volt ez a keleti vakcinák elleni oltásellenes kampányuk során, pedig minden oltás életet ment. A baloldal szándéka ellenére mégis világviszonylatban az egyik legsikeresebb járványügyi védekezés és oltási kampány zajlik hazánkban. Elindították az előválasztási kampányukat, bár sok helyen már előre eldöntötték, hogy ki lesz a jelölt, vagyis csak egy színjáték az egész procedúra. Egyértelműen Gyurcsány Ferenc kottájából játszik az ellenzék.

Szilágyi Norbert