A járvány okozta nehéz időszak után nagy érdeklődés övezte a helyi krónikás könyv 2020. évi bemutatóját a Helytörténeti Gyűjteményben.

A Balassagyarmati Honismereti Híradó megjelenését egyre nagyobb érdeklődés övezi már évek óta. Idén negyvenkét éves a kiadvány, amely közvetlen környezetünk történelmét, művészetét, annak jelenét és múltját tárja az olvasó elé. A több éves hagyományra visszatekintő összefoglaló évkönyv a Madách Imre Városi Könyvtár és a Balassagyarmati Honismereti Kör közös kiadványa, amelynek szerkesztését és megjelenését számos helyi polgár, alapítvány és városunk önkormányzata is támogatja.

A Csillagházban Rácz Rita irodalomtörténész, az MNM Palóc Múzeumának munkatársa mutatta be a Honismereti Híradó legfrissebb kötetét. Az Ács Zsuzsanna szerkesztésében kiadott évkönyv az elmúlt évekéhez hasonló felépítést követ. Elolvashatjuk a Madách- és a Horváth Endre-díjasok laudációit, majd a jól ismert fejezetekbe nyerhetünk betekintést.

A közel kétszáz oldalas krónikás könyvben közölnek írásokat Balassagyarmat történelmének és történetének fejezeteiről, Kondor Ernő élettörténetéről, kiállításmegnyitóról, kitüntetettekről és megemlékeznek a jeles elhunytakról. A könyvajánló rovatban Soós Géza újságíró mesél könyveiről, valamint Csach Gábor művészettörténész Párkányi Raab Péterről, akinek tavaly jelent meg az életmű albuma. A Honismereti Híradó rendszeres szerzője, Gere József Lászay János német származású, Balassagyarmaton is szolgálatot teljesítő katonatisztnek állít emléket. Az aktuális kiadvány legtöbb írása Farkas András festőművész nevéhez kötődik, születésének 100. évfordulója kapcsán emlékeznek rá tanítványok, irodalmárok, művészettörténészek.

Balassagyarmat erőssége a gazdag múltra visszatekintő építészete. A városnak részben sikerült megőriznie barátságos, századfordulós, kisvárosias arcát és máig nagyon fontos része az Ipoly Szálló. Az épület történetéről, annak tulajdonosairól, működéséről, a kezdetektől egészen napjainkig kaptunk visszapillantó vetítettképes előadást Nagy Lászlótól, a Balassagyarmatért Baráti Kör szerkesztőjétől. Az Ipoly Szálló és elődjei históriája címmel írásában is elkalauzolja az olvasót a három évtizede üresen álló szálloda rejtelmeibe.

A Honismereti Híradó legújabb kiadványa megvásárolható a Helytörténeti Gyűjteményben.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói