Szeptember második hosszú hétvégéje a nyárzáró Szeptembeer Fesztről szólt, amely a Madách Mozi és a Terasz szervezésében valósult meg.

A Palóc liget színes lombkoronái alatt kulturális, szórakoztató és zenei programok kavalkádja mellett kiváló sörmárkák és vendéglátók hozták el az igazi sörfesztivál hangulatot.

A három napos esemény minden napján élő akusztikus zenével szórakoztatták a közönséget a fellépő zenészek – Vojczek Károly Duó, Siklai Duó, Imecs Anita Duó – akik a Terasz színpadán léptek fel. A humor és a jókedv nagyágyúi is bevetették magukat, többek között Lorán Barnabás állt mikrofon elé és tartott komikus előadást a hallgatóságnak, vendége Szakács László, a Pannónia Motorkerékpár Múzeum tulajdonosa volt. Szombaton sörivóversenyen méretették meg magukat a vállalkozó szellemű egyének, majd utána az újkori magyar dalszerző zenekarok egyik kimagasló, művészi színvonalon zenélő bandája, a Maszkura és a tücsökraj koncertezett.

A Palóc Színpadon felállított kivetítőn klasszikus csehszlovák és magyar filmek kerültek vetítésre. Vasárnap első fellépője a háromtagú Gyárfás István trió, akik népszerű hazai-és külföldi rajz-és bábfilmzenéket szólaltattak meg jellegzetes swinges lüktetésben. A tréfás dallamokat minden korosztály szívesen dúdolta. Az utolsó nap főszereplője városunk közkedvelt formációja, a Latte Maffiato volt, akik filmzenei esttel kedveskedtek a Szeptembeer Feszt közönségének. Varázslatos mozizásra invitálták vendégeiket, az örökzöld filmslágereket saját feldolgozásukban élvezhette a nagyérdemű. Ezen az estén különleges vendégek segítettek megszólaltatni az ismert dallamokat, így a rövid filmzenei koncert mellett vendégművészként fellépett a virtuózok győztese, Kökény Tamás, továbbá Takács Lilla, nemzetközi díjakkal büszkélkedő operaénekes és Varga-Bíró Tamás énekes, újságíró, az együttes régi jó barátja. A koncert részeként megemlékeztek a nemrég elhunyt Jean-Paul Belmondo, francia színész ikonról is.

A három napos fesztivál Balassagyarmat Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg.

Fotó: Sümegi Tamás