Immáron 35. alkalommal hívták életre Balassagyarmat Barátainak Találkozóját a Vármegyeháza dísztermében.

A találkozó már évek óta lehetőséget teremt, hogy a városból elszármazottak és az itt élők emlékezzenek múltjukra, gyökereikre, felidézzék személyes emlékeiket, találkozzanak rég nem látott ismerőseikkel, barátaikkal, egykori iskolatársaikkal. A régi szép emlékek felidézése mellett bepillantást nyerhetnek a város jelenlegi életébe, figyelemmel kísérhetik szellemi, művészeti és közéleti produktumait.

A Madách Imre Városi Könyvtár és a Honismereti Kör szervezésében megvalósuló rendezvényt Filip Ludmilla éneke nyitotta meg. Paróczi Réka Száz éve már című versének Ember Péter által megzenésített változatát adta elő, amely a Civitas Fortissima centenáriumára, hőseink tiszteletére íródott.

Az est házigazdája, Csach Gábor polgármester a hagyományokhoz hűen beszámolt a magunk mögött hagyott mozgalmas két év legfontosabb történéseiről és ismertette a közeljövő terveit.

A közelmúltban jelent meg a Feljegyzések nem csak utódaimnak című kiadvány Sármezeyné Tibay Klára szerkesztésében, amely édesapja Vitéz Tibay Géza kézírásos naplóit tartalmazza. A 400 oldalas kötetet Tyekvicska Árpád történész ajánlotta a hallgatóság figyelmébe.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje katonai tagozatával kitüntetett Dr. Budai István dandártábornok nem tudta tiszteletét tenni a rendezvényen, mivel a programmal egy időben zajló megyenapon Nógrád Megye Díszpolgára Kitüntető Címet vette át. Városunk nyugalmazott börtönparancsnokának gondolatait rendhagyó módon, videóbeszélgetésen keresztül ismerhette meg a közönség.

Balassagyarmat jelentős középülete, az Ipoly szálló történetéről, jelenlegi helyzetéről és lehetséges jövőbeli sorsáról Nagy László, a Balassagyarmatért Baráti Kör honlapjának szerkesztője tartott színvonalas vetítettképes előadást.

Horváth Zita televíziós szerkesztő vendége Almásy-Balla Orsolya, a Bioszentandrás ökofarm kertészetvezetője volt. A Balassagyarmat Fiatal Példakép díjasa a biogazdálkodás jelentőségéről, az egészséges életmód fontosságáról és jövőbeli hasznos terveiről mesélt.

A Találkozót színesítette Kecskeméthy Lilla (ének), Ember Péter (zongora), Pálmai Krisztián (nagybőgő), Telek Zoltán (dob) együttesének közös muzsikálása, valamint a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola moderntáncosainak látványos előadása. Az est műsorvezetői feladatát Previz-Dénes Diána látta el.

A műsor zárásaként a résztvevők megnézhették a két tehetséges gyarmati filmes, Cseh Lóránt és Kovács Domonkos önkormányzati támogatással készített rövid filmjét.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói