A Balassagyarmati Törvényszék 21 év 6 hónap szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a 42 éves budapesti férfit, aki Balassagyarmaton brutális módon agyonverte barátját.

A budapesti férfi 2018. október 2-án látogatóba érkezett Balassagyarmatra, régi barátjához. Egész este, több szórakozóhelyen is italoztak, majd éjfél körül az ittas látogató az egyik söröző előtti nyílt utcán vendéglátóját többször is megütötte.

Később, már a sértett házában a vendég a házigazdájától pénzt kért kölcsön, eredménytelenül. Ezután szidalmazni kezdte, majd hosszú időn keresztül brutálisan bántalmazta barátját, akinek eközben szenvedését és könyörgését gátlástalan módon, a nála lévő mobiltelefonja kamerájával rögzítette.

A hosszantartó, fejre és testre mért rúgásokban is megnyilvánuló bántalmazás után a vádlott az éjszaka még hátra lévő részét az életjelet egy idő után már nem adó sértettel egy szobában töltötte. Reggel észlelte, hogy barátja semmire nem reagál, ekkor álnéven bemutatkozva mentőt hívott hozzá, akik már csak az áldozat éjszaka bekövetkező halálát tudták megállapítani.

A vádlott ekkor a helyszínt elhagyta és véres ruhái helyett egy közeli üzletben újakat vásárolt, majd a kiérkező rendőröket megpróbálta félrevezetni azzal, hogy a sértetett ismeretlen személyek bántalmazták.

A Nógrád Megyei Főügyészség aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette, továbbá garázdaság vétsége miatt emelt vádat a férfi ellen, és életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

A Balassagyarmati Törvényszék az aljas indokból történő elkövetést nem állapította meg, a férfit 21 év 6 hónap fegyházbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint kötelezte az eljárás során keletkezett 1.158.567 Ft bűnügyi költség megfizetésére is.

Az ítélet ellen a védelem felmentésért, míg ügyészség az aljas indokból elkövetés megállapítása, valamint életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása végett jelentett be fellebbezést.

Az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla előtt folytatódik.