A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola táncpedagógusaként számos országos és nemzetközi siker köthető a nevéhez. Szerepelt már a Budapest Táncszínház darabjaiban és a Legjobb felkészítő tanárnak járó különdíjat is átvette. A mindig mosolygós, pozitív életszemléletű Sebján Rebeka Rozália táncművésszel beszélgettünk.

Mesélj a kezdetekről!

Az első táncórámra nem emlékszem, mert nagyon kicsi voltam. Az édesanyámtól örököltem a mozgás szeretetét, tőle tanultam meg az alapokat a tánccal és a tanítással kapcsolatban.

 

Mióta foglalkozol oktatással?

Hét-nyolc éve lehetett, hogy elkészítettem az első koreográfiát a versenyzőinknek. Eleinte a fiatalabb, később az idősebb versenyzőknek is koreografáltam szóló és duett számokat. A Magyar Táncművészeti Egyetemen folytatott tanulmányaim alatt már tartottam tréninget a tanítványaimnak, felhasználva olyan gyakorlatokat és technikákat, amiket ott tanultam.

Milyen pedagógusnak tartod magad?

A felkészülési időszakban szigorú vagyok, a maximumot várom el a növendékeimtől az edzéseken fizikailag és mentálisan is. A koreográfiákat amennyire csak tudom, a diákjaimhoz igazítom, hogy minél inkább bele tudják élni magukat és a tudásuk legjavát tudják megmutatni a színpadon. Felbecsülhetetlen érzés a dobogón látni őket.

Milyen stílusú táncokat oktatsz?

Főként moderntánc technikát tanítok, amit színesítek kortárstánc és kontakttánc elemekkel, illetve improvizációval. A modern és kortárs koreográfiák mellett showtánc koreográfiákat is készítek, melyek szintén ezekre a technikai alapokra vannak ráépítve, viszont valamilyen hangulatot, történetet vagy karaktert jelenítenek meg, általában vidám, vicces témákkal. A showtánc koreográfiák látványos elemei közé tartoznak az akrobatikus ugrások és átfordulások, így ezek megtanítása szintén a munkám részét képezik.

Gazdag az eredménylistád…

Aktív versenyzőként több országos és nemzetközi versenyen is dobogós helyezést értem el szóló, duett és csoportos koreográfiákkal. A tanítás mellett táncosként szerepeltem a Budapest Táncszínház darabjaiban, melyeket a Nemzeti Táncszínházban mutattunk be. Felkészítő tanárként több versenyen kaptam már különdíjat. A VII. Országos Modern-, Kortárstánc versenyen a Legjobb felkészítő tanárnak járó különdíjban részesültem. Ez nagy örömmel töltött el, mivel a járványhelyzet alatt nehezített körülmények között kellett a gyerekeket felkészítenem. Nem volt hiába a sok-sok munka, ugyanezen a versenyen a Legjobb produkció különdíját a tanítványaimnak ítélték meg.

Mit jelent számodra a tánc?

Mindig is meghatározó volt az életemben a tánc, a fellépések, a versenyek, a tánctáborok. Imádok színpadon szerepelni, mosolyt csalni az emberek arcára. Élvezem a csodálatukat és hálásan köszönöm az elismerő tapsot. A tánc nekem annyira természetes, mint a levegővétel, a heti vagy a napi rutin része. Számomra ez egy életérzés, ami egyszerre kikapcsolódás, feltöltődés, hobbi, kihívás, ellazulás, önmegismerés, kapcsolatteremtés, önkifejezés, boldogság, ami nélkül nem tudnék élni.

Zábrádi Dorottya