A gyalázatos trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójáról tartalmas, színvonalas, négy napos programsorozattal emlékezhetünk meg városunkban.

Száz év nagy idő. Ma, amikor vissza kell tekintenünk a trianoni békediktátum óta eltelt száz esztendőre, úgy gondoljuk, azt méltó módon illik megtennünk. Nem siránkozva, nem is fenyegetőzve. Kerülve a pátoszt és a hamis önsajnálatot. Az elcsatolt országrészekben rekedt magyarok milliói nem csak létükkel, hanem a magyar kultúra általuk megőrzött gyöngyszemeivel is emlékeztetnek minket a mögöttünk hagyott évszázad küzdelmeire.

Részletes programok:

Szeptember 27. hétfő

18:00 Mikszáth Kálmán Művelődési Központ: Fonó Zenekar Tanúhegyek – Az el nem feledett magyar népdal 100 esztendeje; A Fonó Zenekar és hagyományőrző vendégeinek előadása. A műsorban bemutatkoznak Zaboralja, Gömör, Bodrogköz (SK), Kárpátalja (UA), Kalotaszeg, Mezőség, Nyárád mente, Gyimes (RO), Szerémség (HR) és a Bácskai Duna mente (SRB) magyar hagyományőrző énekesei és muzsikusai.

Szeptember 28. kedd

100 év 100 rajz – Rajzkiállítás a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Aula Galériájában

Szeptember 29. szerda

13:30 Emlékfutás a Palóc ligetben, Mécsesgyújtás az Országzászlónál

Szeptember 30. csütörtök

10 és 14 órakor a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban A Világszép Nádszálkisasszony zenés mesejátéka

A rendezvénysorozat látogatása ingyenes. A programok a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ szervezésében és Balassagyarmat Város Önkormányzatának támogatásával valósulnak meg.