Megnyitotta kapuját a gyarmati származású fotós, Fürjes Béla első kiállítása.

„Egy fényképész azért lesz díjazott, mert megmozgatja a szerkesztők képzeletét, és akkor telik meg élettel, amikor a közönség elé kerül.” Ezzel a Robert Capa idézettel vette kezdetét a változatos felvételekből álló tárlat megnyitó a Madách Imre Városi Könyvtárban kedd délután, amelyet az országos Könyvtári Napok keretén belül hívtak életre.

A számos érdeklődőt fogadó bemutatón Fürjes Béla fotóválogatásaihoz kerülhetett közelebb a közönség, aki korábban a helyi Rendőrség Bűnügyi Osztály vezetőjeként dolgozott, jelenleg az Országos Rendőr-főkapitányságnál végzi munkáját. A fotográfiát, a fényképészetet először hobbiból kezdte űzni, majd megfelelő iskolákat végzett el, annak érdekében, hogy magasabb színvonalon végezhesse szenvedélyét. A felhozatal sokszínűségét bizonyítja, hogy találkozhatunk csendéletekkel, tárgyfotókkal, portréképekkel, néprajzi képekkel, állatképekkel és tájképekkel, amik nagyfokú emberközeliségről tanúskodnak.

Az elmúlt egy év termését bemutató kiállítást Csach Gábor művészettörténész, városunk polgármestere nyitotta meg, aki elárulta, hogy a képeken nem csak az egyedi igényesség látszik, hanem a szakértelem, a kompozíciók, a színkezelés, a digitális fényképezés, a digitális machináció tudása. A fényképek elemzésénél kitért a kompozíció, a színek, a kontraszt, a fény-árnyék fontosságára. Az alkotót azon kevés gyarmati fotóművészhez hasonlította – mint Torjay Attila és Galbács Tamás –, akik egyfajta igényességet fogalmaznak meg munkájuk során. Többek között elmondta, hogy széles műfaji és stílusbeli képekkel találkozhatunk, a fekete-fehér és retró effekteket kapó ballagási képtől egészen a színes, idillikus, felemelt képi világú fotókig. A téma, a humor, a játékos címadások azonnal felkeltik az ember érdeklődését és akkor igazán jó egy fotó, ha annak története, hangulata, titokzatossága és bármiféle kapcsolata van a nézővel. Ezen a kiállításon mindez teljesült.

A délutáni rendezvény hangulatáról Varga-Bíró Tamás zenés műsorral gondoskodott.

Az Országos Könyvtári Napok a héten színes programokkal folytatódnak. Az ingyenes beiratkozás és könyvvásár mellett gyermekvetélkedőkkel és olvasást népszerűsítő programokkal készülnek a könyvtár dolgozói.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotók