A 125 éve született Horváth Endre bankjegytervező grafikusművészre emlékeztek városunkban.

Az őszi emléknap a temetőben vette kezdetét, ahol a neves balassagyarmati pénzjegytervező sírjánál mondott emlékező beszédet Fricska Éva az Artéria galéria tulajdonosa és művészeti vezetője. A szakmai életút ismertetése mellett kitért arra, hogy művészettörténeti szempontból egy kiemelkedő, izgalmas korszakban élte fiatalkorát a grafikus, hiszen akkor olyan híres festők éltek és alkottak, mint Csontváry Kosztka Tivadar. Kulturálisan egy pezsgő időszakot élhetett meg és sok tényező formálhatta a személyiségét. A méltató kihangsúlyozta, hogy a pengő megjelenésekor a bankjegy tervezésében is résztvett a művész, ekkor a palóc falvakat járta, lányokat, asszonyokat fotózott, akiknek az arcképei megjelentek a papírpénzeken, így neki köszönhetően kerültek a bankjegyekre a palóc motívumkincs elemei, mint a hollókői anya, a pataki aratók és a dejtári menyecske. A forint bevezetésével ő tervezi meg a híres 47-es sorozatot, ami a korabeli sajtó és szakma Európa legszebb bankjegyének minősíti a 10 forintos Petőfis bankjegyet, ezzel is öregbítve magyarságunkat.

A Pénzjegynyomda Zrt. munkatársai, Balassagyarmat Város Önkormányzatának képviseletében: Huszár Péter alpolgármester és Frankó Viktória önkormányzati képviselő, valamint a Madách Imre Városi Könyvtár munkatársai a helyi temetőben nyugvó Horváth Endre sírjánál helyezték el a megemlékezés koszorúit.

A ceremóniát A magyar bankjegygyártás száz éve Balikó László a Pénzjegynyomda Zrt. Grafikai Tervezés Osztály osztályvezetőjének előadása követte a Helytörténeti Gyűjteményben.

Az emléknap a Madách Imre Városi Könyvtár szervezésében valósult meg.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói