A Szent-Györgyi Albert Technikum fennállásának 70. évfordulóját ünnepelték az intézmény régi és új pedagógusai, diákjai és a meghívott vendégek. E jeles alkalomból iskolatörténeti kiállítással emlékeztek meg a technikum galériájában.

Régi oklevelek, bizonyítványok, tablóképek – hét évtized múltja, jelene és jövője elevenedik meg a nagy nyilvánosság előtt megnyílt iskolatörténeti kiállításon. Tíz hatalmas méretű tábla foglalja össze a múltat és tárja a nézelődő szeme elé az iskola történetét többek között az adott korszak igazgatóinak feltüntetésével és a régi tanévek különleges eseményeivel. A tárlat anyaga a több történelmi korszakot és politikai berendezkedést megélt, 1951-ben alapított intézmény életét mutatja be a kezdetektől egészen a jelenkorig. A tárolókban olyan emlékek találhatók, amelyek az iskola életéből valók, krónikák, feljegyzések, oklevelek, érmek, de találkozhatunk jeles alkalmak, tücsökavató, nonstop vetélkedők, szalagavatók fotóival is. Az iskola aktuális profilja a sport, az egészségügy és informatika ágazatok köré szerveződik, így ezek a területek bemutatkozó ábrákkal, információkkal is helyet kaptak a tárlaton, amely akár azon fiatalok segítségére lehet, akik pályaválasztás előtt állnak.

Az ünnepi műsor elején Szrenka Anikó igazgató köszöntötte a jelenlévőket, köztük a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum képviseletében megjelent Gembiczki Ferenc, kancellárt, Pribisán Gábor, főigazgató-helyettest, Tarnóczi László kommunikációs referenst, valamint Balassagyarmat egykori és mai polgármesterét, Medvácz Lajost és Csach Gábort. Az igazgató ünnepi beszédében a Szent-Györgyit a változások iskolájának titulálta, hiszen a hosszú évek alatt sok mindent megélt, átélt, túlélt az intézmény. A történelmi ismertetéssel, barangolással az intézményvezető rávilágított a múlt és a jelen próbatételeire, nehézségeire és az elért sikerekre. „A változások mára egy olyan stabil iskolát hoztak létre, ahol 380 tanuló nappali és esti tagozaton minden évben beiratkozik és megtalálja azt a szakot, szakmát, amelyet választani szeretne. Múlt nélkül nincsen jelen és jelen nélkül nincsen jövő. Úgy gondolom, hogy a hagyomány és az újítás a napi életünkben meg kell, hogy mutassa: múlt és gyökerek nélkül nem lehet előre tekinteni. Kötelességünk megmutatni a gyerekeknek, hogy tudják értékelni a mai viszonyokat, hogy honnan indultunk.”

A megnyitó műsorában közreműködött Urbán Emma 10.A osztályos tanuló egy moldvai csángó népdal előadásával és Keresztúri Hanna 9.B osztályos tanuló, akitől Gegő Rebeka Múlt, jelen, jövő című versét hallhattuk.

A kiállítást támogatta Balassagyarmat Város Önkormányzata Ifjúsági Alap, A Szent-Györgyiért és a Tehetségekért Közhasznú Alapítvány, Nógrád Megyei Szakképzési Centrum és Házy Attila. A kiállítás anyagát Bíró Szilvia és Mics Sylvia rendezte össze. Sajtó alá rendezte Dovicsin Attila és Major Krisztina. A nyomdai munkákat Déska Krisztián végezte, valamint lektorálta Szrenka Anikó igazgató.

A 70 év anyagát felölelő tartalmas kiállítás megtekinthető a 2021/2022-es tanévben az iskolagalériában.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói