Könyvvásár, fotókiállítás, népmesei vetélkedő – többek között ezek az események várták a helyi bibliotékába látogatókat az Országos Könyvtári Napokon október első hetében.

2006 óta többféle hagyományt követve, de tartalmában mindig sokféle újdonságot kínálva kerül sor az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében az Országos Könyvtári Napok eseményeire, a szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatára minden év októberében – olvasható az Országos Könyvtári Napok hivatalos oldalán. Az idei kezdeményezéshez a Madách Imre Városi Könyvtár is csatlakozott olvasást népszerűsítő programjaival a kisiskolás generációra fókuszálva.

Az egy héten át tartó programsorozat részeként a kivont könyvekből összeállított vásárral készültek a könyvtár dolgozói az idelátogatóknak. Az egyedi áras, 100 forintos és ingyenesen elvihető kötetek nagy választéka várta a felnőtt és gyermek olvasókat az előcsarnokban, amelyből boldogan szemezgethettek a könyvmolyok. Az új tagok és a lejárt olvasójeggyel rendelkezők számára ingyenes beiratkozásra nyílt lehetőség.

A gyermekkönyvtári részlegen Kovács Attila – Holden Rose – gyerekkönyvíró nagy sikerrel tartott motivációs előadást harmadikosoknak és negyedikeseknek az olvasás fontosságáról. A vendég humorral fűszerezett, érdekes és rendkívül szórakoztató műsorában az alsó tagozatos tanulók megtudták, hogy pontosan mit is fejleszt az olvasás, miért fontos a képzelet és az olvasás hogyan segíti a tanulást a mindennapjaikban. Az interaktív találkozók játékkal, sok beszélgetéssel és izgalmas nyomozással zárultak, melynek szerencsés nyertesei az író egy-egy könyvét kapták ajándékba.

  1. óta ünnepeljük szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján a magyar népmeséket. Ehhez a jeles naphoz kapcsolódva Heted7 próba címmel izgalmas mesevetélkedőt rendeztek a könyvtár munkatársai a 3-4. osztályos kisdiákoknak e program keretén belül. „A Dózsa György Általános Iskola kezdeményezésére fogadtunk összesen két 3. osztályos és két 4. osztályos csoportot gyermek részlegünkön. A Magyar Népmese Napja alkalmából játékos vetélkedőkkel, érdekes feladványokkal készültünk, amelyek a népmesék színes világába kalauzolták el a gyermekeket. A vetélkedőt Benedek Elek A só című meséjének papírszínházi előadása nyitotta meg, amely nagy sikert aratott a hallgatóság körében” – árulta el Bárány Ildikó, gyermekkönyvtáros, a program szervezője. A mesék birodalmában történő barangolás közelebb hozta a nebulókat az olvasás szeretetéhez és a rendszeres könyvtárlátogatáshoz.

A rendezvény keretén belül nyílt meg Fürjes Béla első fotókiállítása a könyvtár galériáján. A tárlatot Csach Gábor művészettörténész, Balassagyarmat polgármestere ajánlotta a közönség figyelmébe. A délutáni programon zenés produkciójával közreműködött Varga-Bíró Tamás. Az emberközeli, hangulatos kiállítást október végéig tekintheti meg a nagyérdemű közönség.

Zábrádi Dorottya