Hivatalosan is Balassagyarmat városának önkéntes mentőszervezete lett az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület.

A nagyobb kiterjedésű katasztrófák következményeinek gyors felszámolása érdekében jöttek létre Magyarországon a területi rendeltetésű önkéntes mentőszervezetek, amelyek a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok irányítása mellett, a helyi, vagy a megyei önkormányzatokkal együttműködve vesznek részt a polgárok és javaik mentésében.

Szűkebb hazánkban, Nógrád megyében a megyei és a hat járási mentőcsoport már hosszú évek óta létezik, és ennek tapasztalatait felhasználva, a közelmúltban alakultak meg az egy-egy város biztonságát szolgáló városi mentőcsoportok. A Balassagyarmati Városi Mentőcsoportot – az önkormányzat döntése alapján – az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület hozta létre, személyi és eszközállományára építve. A mentőcsoport rendszerbe állító gyakorlatára október közepén került sor Csesztvén, ahol egy feltételezett vihar következményeit kellett felszámolni. Ennek során az egyesület tagjainak kidőlt fákat kellett feldarabolniuk, villámárvíz ellen homokzsákos védekezést kellett alkalmazniuk, csapadékvizet kellett szivattyúzniuk, illetve a hajléktalanná vált lakók ellátására kellett felkészülniük.

A gyakorlat sikeres végrehajtása után, az egyesület hivatalosan is Balassagyarmat városának önkéntes mentőszervezete lett.