A Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ munkatársai nyújtottak információt a 2022. évi Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázati lehetőségeiről.

A civil szervezetek számára október 4-én jelentek meg a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a NEA pályázati kiírásai. Ennek apropóján gyűltek össze az Art Caféban hétfőn délelőtt a Balassagyarmat és vonzáskörzetében működő írott-, elektronikus sajtó és a népszerű facebook csoportok szerkesztői.

A sajtóreggelin Tolnai Sándor, a Nógrád Megyei Civil Központ szakmai munkatársa jó hangulatú beszélgetés során mutatta be a NEA aktuális lehetőségeit, amelyek nagy segítséget adhatnak a megyei és helyi egyesületeknek, valamint alapítványoknak.

A pályázati tájékoztatón megtudhattuk, hogy a 2021. évi 9,3 milliárd forint összegű keret után 2022-ben 11 milliárd forintra emelkedett az egyesületek támogatottsági forrása.

– Kétféle támogatási konstrukcióról beszélünk, létezik az összevont és az egyszerűsített forma. Az összevont pályázat jelentkezési határideje november 3. míg az egyszerűsített pályázatra november 17-ig jelentkezhetnek az egyesületek. A NEA forrásai minden évben növekednek, a személyi jövedelemadó 1%-tól függnek a keretösszegek. Az összevontnál nagyobb összegekre – akár 3,5 millió forintra – lehet pályázni, amelyből komolyabb programszervezéseket, eszközbeszerzéseket vagy akár az éves programokat is finanszírozni lehet. A másik formánál 350.000 forintra emelték a keretösszeget, erre inkább a kisebb szervezeteknek érdemes pályázniuk, akik jellemzően a működési költségükhöz szeretnének támogatást – tájékoztatott Tolnai Sándor.

A Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ munkatársai folyamatos pénzügyi, pályázati tanácsadást nyújtanak, és többek között megismertetik a civilekkel a pályázati felület használatát is.

Délután a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban folytatódott az információs nap, ahol Csabák István, a Nógrád Megyei Civil Központ pályázatíró munkatársa ismertette a NEA idei kiírásait és az ezekhez kapcsolódó feladatokat. Vetítettképes előadásával nagy segítséget nyújtott a jelenlévő civil szervezetek, alapítványok képviselőinek.

A szervezők remélik, hogy a széleskörű tájékoztatás révén, a média bevonásával, és segítségével, a pályázatok népszerűsítésével minél több Nógrád megyei civil szervezet nyerhet támogatást működéséhez.

A pályázatokkal kapcsolatban további információ olvasható, letölthető az alábbi weboldalon:

https://bgazrt.hu/tema/cimlap/tamogatasok/nemzeti-egyuttmukodesi-alap/

Továbbá egyéb információt a Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ munkatársai nyújtanak az alábbi elérhetőségeken:

3100 Salgótarján, Klapka út 4.

+3632786740

nogradicivilkozpont@gmail.com

www.nogradicivilek.hu