Két éves kutatómunka gyümölcseként napvilágot látott a legnagyobb palócról szóló kiadvány. 

Nagy létszámú érdeklődő vett részt a kedd esti könyvbemutatón a Madách Imre Városi Könyvtár kupolatermében. A halhatatlan Mikszáth Kálmán című 300 oldalas, képekkel illusztrált emlékkötet az író születésének 175. évfordulója alkalmából álmodta meg Pásztor Éva, nyugalmazott balassagyarmati magyartanár.

A rendezvényt Vitéz Katalin, a könyvtár megbízott igazgatója nyitotta meg az irodalombarátok számára. A könyvismertető kellemes hangulatban telt, a szerzővel a Mikszáth Kálmán Társaság örökös tiszteletbeli elnöke, dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész beszélgetett. A programon közreműködött Jambrik Zsolt.

A két éves nagy gyűjtőmunka eredményét a Toldy Ferenc-díjjal kitüntetett szerző ismertette a nagyközönséggel gazdagon illusztrált vetítettképes előadás kíséretében.

– A Mikszáth Kálmán Társaság tagjaként a Mikszáth-kultuszt szerettem volna részletesebben megvizsgálni, viszont nem a művei által, hanem más megközelítésben. Kutatásom során arra figyeltem, hogy milyen híre van az alkotónak, milyen módon örökítik meg őt a képzőművészek, hogyan ábrázolják, milyen korban és mely helyszíneken – osztotta meg gondolatait a könyv írója.

Az alkotásban azokat a szobrokat, festményeket, grafikákat, síremlékeket, iskolákat, egyesületeket, ételeket találhatjuk, amelyek a nagy palóc mesemondóhoz szorosan kötődnek, a nevét viselik. Mindezek olvasmányos, ismeretterjesztő, képekkel illusztrált formában jelennek meg az olvasó számára, ezzel is felejthetetlenné téve a jó palócok mesélő kedvű krónikását.

A Mikszáth-kultusz emlékeit bemutató kötet a Mikszáth Kálmán Társaság kiadásában jelent meg. A kutatásban polgármesterek, iskolaigazgatók, civil szervezetek, tanár kollégák egyaránt segítséget nyújtottak a Kárpát-medence egész területéről. A kiadvány Praznovszky Mihály irodalomtörténész lektorálásával és a Pásztor család áldozatos munkájával jött létre.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotók