Földi Péter és Földi Gergely festőművészek tárlata nyílt meg a városi múzeum nagytermében.

A kortárs magyar festészet megkerülhetetlen alakja a Prima Primissima, Kossuth-díjas, és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Földi Péter és fia, Földi Gergely nem mindennapi festményei láthatók a Palóc Múzeum dísztermében. Földi Péter festőművész Palócföldön született, s nógrádi kötődésének megélése és megjelenítése a képeiben is jelentőségteljes szereppel bír. A múzeumban korábban is képviseltette már magát a „Palóc képek” időszaki kiállításban, de idén ősszel elérkezett az idő, hogy önálló időszaki kiállítással jelentkezzen a fiával karöltve.

A rendezvényen megjelent vendégeket Dr. Lengyel Ágnes a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának igazgatója köszöntötte.  Személyes élményeit, gondolatait Csach Gábor művészettörténész, a festőművész jó barátja osztotta meg a közönséggel.

A kiállítást Dr. Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg. – Az alkotó művészete leráz minden konvenciót, hagyományost, megszokottat. A művészeti absztrakció nincs jelen a képi világban, de gondolataiban megmutatkozik, míg a festmények formavilága nagyon erősen a természethez kötődik. Tiszteli a hagyományt, az örökséget, a gyökereket, de mindezt rendkívül személyesen teszi. Festészetének legfőbb ihlető forrása a falu. Képeiben soha nem egy állapotot ad elő, hanem egy történetet mesél el.  A két alkotó művészeténél tapasztalható változás a téma és a festésmódban, de nem kioltják egymást, hanem erősítik. Míg Földi Péter képeinél árad a fény, addig Gergelynél szürkeség, visszafogottság látható – ismerteti a művészeti író. Hozzátette, hogy Földi Péter szuverén, öntörvényű stílustendenciákhoz nem kötődő és egyéni mitológiát építő képi világa dekorativitással teli, ugyanakkor mágikus hatású, expresszív erejű színhasználata, festői felfogása a népművészeti hagyományokból és a gyermekrajzok tisztaságából, mesterkéletlenségéből építkezik. Emellett szuverén alkotói útján az állati létezésképbe írását tökéletesíti és emeli a fabulák világába. A növényi, állati, madarak, emlősök és legvégül a rendszeren uralkodó létforma erkölcsi tartalmakkal telített képpé írása foglalkoztatja. Az elmúlt időszakban nagyméretű képekkel ejti ámulatba a nézőközönséget, ilyen a jelenlegi kiállításon is látható „Kereszten” című festménye.

A kiállítást Csemniczky Zoltán szobrászművész rendezte, valamint a tárlat kurátora Dr. Csordás Pál.

A kiállításmegnyitón közreműködött Palánki Éva és Babicz Beáta művésztanárok.

A gondolatébresztő tárlatot február végéig látogathatják a képzőművészet iránt érdeklődők.

Zábrádi Dorottya