Felejthetetlen, izgalmas, tartalmas és egyben szórakoztató hét áll a gyerekek mögött, akik a Szöszmöszölde kis kuckójában töltötték az őszi szünetet.

Az Alkoss játszva! nyári alkotótábor megálmodója Annus Zsoltné Edit, dekoratőr idén második alkalommal szervezett tábort a 6-13 éves korosztály számára. Az egyhetes szünidőben a Szöszmöszölde napközis tábor fogadta a 15 főből álló alkotni vágyó kis csapatot. A kellemes, családias hangulatú kézműves tábor egyre népszerűbb a városi és környékbeli gyerekek és szüleik körében, hiszen a szervező nem csak érdekes, egyedi, fejlesztő foglalkozásokkal várja a kis alkotókat, hanem a szabad levegőn végzett tevékenységekkel és aktuális témákkal is gazdagítja a napi programok repertoárját.

-Az alap koncepció az ősz volt. E témakörben szedtem össze olyan készségfejlesztő, színes és mókás feladatokat, játékokat, amik kitöltötték a gyerekek idejét, figyelemfelkeltőek és érdekesek voltak. Minden napra megvolt a program, amit mindig kiegészítettünk festéssel, rajzolással vagy amit a gyerekek igényeltek, kértek. A fő szempont, hogy felszabadultan kikapcsolódjanak, és jól érezzék magukat. Készítettünk Pinata édesség gyűjtő batyut, szeretet befőttet, eledelt a madaraknak magvakból, képkeretet, pom-pom szörnyeket, hűtőmágnest. Festettünk cserépedényt és elkészítettük a boszorkány seprűjét. Emellett origamiztunk: rakétát hajtogattunk és szellemet vágtunk ki papírból, előbbit kilőttük, utóbbit pedig lelógattuk az emeletről.

A táborba immáron a helyi gyermekek mellett a közeli falvakból – Szügy, Hugyag, Ipolyszög, Őrhalom, Varsány – is érkeztek új táborlakók. A foglalkozások rendhagyó módon a Szent Imre iskolával szembeni kis épületben zajlottak.

– Minden nap reggel 8 órától délután 16 óráig alkottunk.  A hideg idő végett inkább a benti programokra fektettem a hangsúlyt, azonban a jó időt kihasználva minden nap ellátogattunk a Palóc ligetbe, ahol a gyerekek önfeledten belevetették magukat a lehullott csodaszép sárga levelekbe. Eleinte csak kényelmes, puha avarágyat készítettek, de rájöttek, hogy milyen jó levélcsatázni is. Gyűjtöttünk bodobács bogarat, készítettünk levél virágot és a megmaradt madáreleséget kiszórtuk a bokrok tövébe gondoskodva a kis madarakról.

Az alkotás öröme és az önkifejezés mellett a szociális készségeket is erősíti az alkotótábor.

– A tábor által új barátokat szereztek és új technikákat sajátítottak el a gyerekek. Alapvetően én megmutattam, elmondtam nekik mit fogunk csinálni, mi az alapterv, azonban mindig hangsúlyoztam, hogy ők vigyék bele a saját kreativitásukat. Nem az volt a fontos, hogy lemásolják a mintapéldányt, hanem belevigyék a fantáziájukat, saját elgondolásukat, így egymásnak adtak jobbnál-jobb ötleteket.

Az egyedi ékszerek készítésével foglalkozó Edit időt és energiát nem sajnálva készül minden egyes foglalkozásra, hogy a gyerekek arcára mosolyt csaljon, és felejthetetlen pillanatokat szerezzen számukra.

-Vállalkozóként nehéz felvenni a versenyt az ingyenes táborokkal. Azonban bízom benne, hogy a gyerekeknek olyan programokat és vidám foglalkozásokat tudok adni, amiért engem fognak választani. Szeretném megteremteni azt a helyet, ahová bármikor eljöhetnek kikapcsolódni, beszélgetni, játszani. Nem csak táborok alkalmával, hanem a hétköznapokban is.

(zábrádi)