Száztíz szakmában és mintegy százötven szakképesítésben várja vizsgáztatók jelentkezését a Nógrád Megyei Független Vizsgaközpont.

Az akkreditációra készülő szervezet közgazdászokra, informatikai, elektronikai és műszaki területeken, a kereskedelemben, vendéglátásban, az egészségügyben, illetve az autóiparban, gépészetben, építőiparban, textiliparban, faiparban dolgozókra egyaránt számít. Olyan jelentkezőket fogadnak, akik felsőfokú vagy szakmai végzettséggel rendelkeznek és az adott szakmában legalább három év gyakorlatot igazolni tudnak.

Olyan vizsgaközpontok létrehozása a cél országszerte, ahol a jelentkezők egy pártatlan vizsgabizottság előtt bizonyítják tudásukat. A vizsgaközpontok működését nyugat európai minta szerint az új Szakképzési Törvény és annak végrehajtási rendelete határozza meg. Akkreditációt csak az a szervezet kaphat, amely megfelelő vizsgáztatói és szakértői névjegyzékkel, valamint a szükséges tárgyi eszközökkel rendelkezik – mondta elöljáróban Hegedűs Gábor – a vizsgaközpont vezetője.

A vizsgaközpont elsődleges feladata, hogy a Nógrád Megyei Szakképzési Centrumban, illetve technikumaiban, szakképző iskoláiban képzett tanulóit vizsgáztassa. 2026. januártól ugyanis már csak ilyen akkreditált vizsgaközpont szervezhet szakmai vizsgát, az iskoláknak a jövőben erre már nem lesz lehetősége. A vizsgaközpont függetlenül, pártatlanul fogja mérni az intézményeinkben oktatott tanulók felkészültségét, akik ennek megfelelően kapnak majd az Európai Unió egész területén elfogadott szakmai végzettséget. A külső képzőhelyek, felnőttképzők által szervezett képzések vizsgáit is a vizsgaközpont bonyolítja majd le – tette hozzá Hegedűs Gábor. 

A Nógrád Megyei Független Vizsgaközpont húsz képzési területen készül az akkreditációra, a megalakulás óta több mint 200 pályázat érkezett különböző vizsgáztatói feladatokra. Ide az NMSzC intézményein kívüli, szakemberek jelentkezéseit is várják, ugyanis amennyiben nem tudják biztosítani a teljes képzési terület lefedettségét, úgy a vizsgákra megyehatáron túlra, egy másik vizsgaközpontba kellene elutazni a vizsgázóknak.

Hegedűs Gábor kiemelte: „méltányos és vonzó díjazást kínálnak, ami a minimálbér függvényében egy alapdíjból és a vizsgázók számától függő változó díjból tevődik össze. Egy vizsga két feladatból áll: egy interaktív, számítógépen végrehajtott elméleti feladatból és egy a szakmához kapcsolódó projekt feladatból. A vizsgák általában kétnaposak, a vizsgabizottság tagjai és a feladatkészítők megbízási vagy vállalkozási szerződéssel látják el a feladataikat.

Szinte minden területről szívesen fogadják azok jelentkezését, akik felsőfokú vagy szakmai végzettséggel rendelkeznek és az adott szakmában legalább három év gyakorlatot igazolni tudnak. A névjegyzéken szereplő vizsgáztatók a vizsgák előtt felkészítő tréningen vesznek részt, ezt követően tudjuk őket vizsgára delegálni.”