A kezdeményezés célja a közúti közlekedési balesetek megelőzése.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2021. október 25. és december 10. között ismételten meghirdette a „Látni és látszani” közlekedésbiztonsági kampányt, amelyhez idén is csatlakozott a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága. A kezdeményezés célja a balesetek megelőzése, valamint a figyelem felhívása arra, hogy mekkora jelentősége van a közúti közlekedési balesetek megelőzésében az éles látásnak és a láthatóságnak.

A közlekedésben kiemelten fontos a járművek megfelelő műszaki állapota, valamint az őszi-téli időszakban a korai besötétedés és az időjárás okozta romló látási viszonyok között a gyalogosok és a kerékpárosok esetében a láthatósági mellény viselése.

Idén 2021. október 25-én kezdődött és december 10-ig tart az országos akció, amelynek keretében a járművezetők a kampányhoz csatlakozott szervizekben térítésmentesen megvizsgáltathatják a járműveik láthatóságáért felelős alkatrészeket. A regisztrált optikákat felkeresve pedig díjmentes látásellenőrzésre és hasznos tanácsokra számíthatnak. Ehhez nyújt segítséget a „Látni és látszani” kampány is, amelyről még bővebben a www.latnieslatszani.hu oldalon található információ.

A Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság munkatársai a kampány ideje alatt heti két alkalommal, alkalmanként két órában várják az érdeklődőket a salgótarjáni OMV benzinkúton (Salgótarján, Rákóczi út 182.) és tájékoztatják a járművezetőket a kampány részleteiről, illetve a gyalogosok és a kerékpárosok részére láthatósági eszközöket biztosítanak. A rendőrségi balesetmegelőzési események pontos idejéről a megyei Balesetmegelőzési Bizottság facebook oldalán lehet tájékozódni.