Zenés tárlatvezetéssel, kézműves foglalkozásokkal és lampionos felvonulással zárult az idei országos rendezésű Múzeumok Őszi Fesztiválja a Palóc ligetben található „Múzeumpalotában”.  

A Családi délután – amely egyben a helyi programsorozat utolsó felvonása – a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának falai között vette kezdetét. A változatos programkínálatban minden korosztály megtalálta az aktív kikapcsolódás lehetőségét, hiszen zenés tárlatvezetés, kézműves foglalkozások és hagyománytisztelő felvonulás is szerepelt a repertoárban.

A rendezvény a múzeum népszerű néprajzi állandó kiállításának „A bölcsőtől a sírig…” tárlat zenés vezetésével indult, ahol egyházi népénekek és szokásdallamok is felcsendültek Környei Alice, Burovincz Janka és Burovincz Laura előadásában. Az érdeklődők több állomáson, zenei aláfestés mellett tekinthették meg a megelevenedő palóc paraszti társadalom múltbéli életképeit, legfontosabb fordulópontjait a születéstől a halálig. Dr. Lengyel Ágnes, Vasvári Zoltán és Dr. Limbacher Gábor néprajzkutatók tárlatvezetésével mélyebb betekintést nyerhettünk a palóci lét mindennapjaiba, többek között megismerhettük a menyasszonybúcsúztatást, a különböző mezőgazdasági munkákat, eszközöket, az aratást, a kaszaverést, az egyházi ünnepköröket és a halotti tort is.

A színvonalas családi esemény a Márton-napi hagyományok, szokások köré szerveződött. A rendhagyó zenés tárlatvezetéssel párhuzamosan kreatív elképzeléseiket valósíthatták meg a kicsik, és a nagyok. A gyermekeknek és felnőtteknek szervezett foglalkozásokon szebbnél szebb, kézzel készített, egyedi Márton-napi lámpások és papírlibák készültek különböző technikákkal, amiket az alkotók felhasználhattak az esti ligeti felvonuláshoz.

A nap megkoronázásaként a kézműves lampionok fényára világította be az őszbe borult ligetet tisztelegve Szent Márton emléke előtt és minden ember szívéhez eljuttatva a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt.

(zábrádi)

Fotó: Sümegi Tamás