Csillagász- és paleontológus palántaként már fejből sorolta a bolygók neveit, akkor még mit sem sejtve, hogy felnőtt korára a heves időjárási jelenségek fogják meghatározni mindennapjait. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 26 éves gyarmati meteorológusa, Komjáti Kornél mesél hivatásáról.

Kezdetek

A legelső könyvem, amit anyukámtól kaptam a Csillagászat gyerekeknek című kiadvány, ami teljességgel elvarázsolt. Mai napig emlékszem, amikor megkaptam és még most is ott lapul a könyvespolcom Budapesten. Se írni, se számolni nem tudtam, de már fejből soroltam a bolygókat a megfelelő sorrendjükben. A természettudományok iránti szenvedélyem a Dózsától egészen a Szent-Györgyis időszakig végigkísért. Már akkor is a heves időjárási eseményeket figyeltem árgus szemekkel az ablak mögül. Azonban az, hogy hivatásos meteorológussá váljak, csak az egyetemi tanulmányaim során tudatosult bennem.

Hivatás

Egyetemi tanulmányaim utolsó félévében kezdtem el az Országos Meteorológiai Szolgálatnál dolgozni a Veszélyjelző osztályon, mint előrejelző meteorológus. Veszélyjelzőként mi felelünk a figyelmeztető előrejelzések és a riasztások kiadásáért, emellett rengeteg partnert, rendezvényt biztosítunk és szolgáljuk ki őket időjárási adatokkal, ezáltal az emberélet- és vagyontárgy védelmét is segítve. Felelősségteljes munka, örömmel tölt el, hogy olyan feladatom van, amelyben segíthetem az embereket.

Kihívások

Az időjárás nem alszik, így mi sem pihenhetünk, éjjel is éberen kell figyelni a légkört, s időben cselekedni, ha veszélyes időjárási jelenség van kibontakozóban. Figyelmeztetünk és riasztunk zivatarra, viharos szélre, felhőszakadásra, nagy mennyiségű csapadékra, télen pedig nagy mennyiségű havazásra, ónos esőre, hófúvásra, tartós, sűrű ködre. Egy időjárás előrejelző munkáját a meteorológiai modellek segítik, amelyek a legkorszerűbb szuperszámítógépeken futtatott szimulációk eredményei. Ez okozza a nehézséget is, ugyanis hiába vagyunk tisztában a fizikai folyamatokkal, csak számítógépek segítségével vagyunk képesek dolgozni. A légköri folyamatok matematikai leírása azonban olyan bonyolult, hogy ezek a számítógépek is csak közelítő megoldásokat tudnak adni. Így tehát mi sem tudjuk percre és helyszínre pontosan megmondani, hogy egy-egy veszélyes időjárási jelenség hol lesz.

Sikerek

Egyetemi éveim elején jelentkeztem a Viharvadászok Egyesületébe, ahol tanulmányaimon felül rengeteg tapasztalatot és tudást szereztem. Az egyesület által lehetőségem volt megismerkedni a szakma jeles képviselőivel. Az itt végzett munkám végül oda vezetett, hogy 2018 szeptembere óta már a szervezet elnökeként tevékenykedek. Tanulmányaim során részt vettem a Tudományos Diákköri Konferencián is, ahol az egyetemi fordulón különdíjjal jutalmaztak, az országos megmérettetésen pedig kiemelt különdíjban részesített a bizottság. Kutatómunkámban a Magyarország felett kialakuló, rendszerbe szerveződő zivatarok környezeti sajátosságait vizsgáltam, amiért későbbiekben a Magyar Meteorológiai Társaság Hille Alfréd ifjúsági díját is elnyertem. Kutatásom eredményeit igyekszem az előrejelzésekben is hasznosítani. Ezen eredményeimen túl lehetőségem volt számos rendezvényen ismeretterjesztő előadásokat tartani, illetve a médiát is segítettem már szakértőként.

Kötődés

Gyermekkoromra kedves emlékekkel gondolok, egy szerető családban nőttem fel. Gimnáziumi éveim alatt országúti kerékpárosként a BADISZVSE versenyzője voltam. Mindig jó érzéssel tekintek szülővárosomra, szeretek hazajárni. Nyaranta előfordul, hogy a régi csapattársakkal elmegyünk kerékpározni. A lábak már messze nem úgy forognak, mint régebben, de jól esik nosztalgiázni.

Szabadidő

Szeretek túrázni, fényképezni különösen a látott tájakat, zivatarokat, érdekes időjárási jelenségeket próbálom megörökíteni.

Ars poetica

Számomra a legfontosabb, hogy mindig olyat csináljak, amelyben maximálisan örömömet lelem, és abba mindent beleadjak. Fontosnak tartom, hogy a mai tárgyi- és vagyoni jogokat hajszoló világban is megőrizzük az emberi értékeket, s olyan dolgokat tegyünk, amellyel adhatunk valamit a világnak: legyen az egy kedves gesztus, vagy akár egy világmegváltó tudományos eredmény.

A jövő

A tervek szerint jövő szeptemberben kezdem meg PhD-s tanulmányimat, amelyben szupercellákat fogok kutatni. Szeretném ezeket a légköri jelenségeket még jobban megérteni, s munkámmal segíteni a károkozó zivatarok hazai és nemzetközi előrejelzését, valamint folytatni a tudományos ismeretterjesztést. Célom minél több emberhez közérthetően eljuttatni a meteorológiai folyamatok megértését, hiszen az időjárás mindennapjaink szerves részét képezi.

Zábrádi Dorottya