Csach Gábor polgármester a covid negyedik hulláma miatt szigorításokat kér a balassagyarmati üzletvezetőktől.

Nógrád megye fél éve vezeti a lakosságarányos covid-fertőzötti listát. Szerencsére Gyarmaton országosan is kimagasló az átoltottság, de a régiós szerepünk miatt naponta akár 30 ezer ember is megfordul a városban, így fokozottabb kockázatnak vannak kitéve az itt élők. Ezért a város első embere levélben fordult a helyi üzletvezetőkhöz.

„Kifejezetten javaslom a kötelező maszkviselés általános bevezetését foglalkoztatottak és vásárlók/ügyfelek esetében is! De legalább azon munkatársak részére, akik kézi kiszolgálással, távolságtartásra képtelen munkakörben dolgoznak, legyen ismét kötelező a védőeszköz (virucid kesztyű és orvosi vagy FFP2-es maszk) használata.

A boltok vezetőit arra kérem, hogy gondoskodjanak az üzlet előtti (köz)területen/járdán/ parkolóban a bolton kívül sorban állók számára vizuálisan jelzett (kréta, lemosható festék, ragasztószalag) „folyosó” létrehozásáról egymástól legalább 1,5 méterre csíkokkal jelzett követési távolságokkal (az üzlet nagyságától függően szükséges számban).

A boltok vásárlóterében lehetőség szerint korlátozzák a vevők számát. Betartandó ajánlásként törekedjenek arra, hogy a vevőtér alapterületének megfelelően 10 négyzetméterenként legfeljebb 1 vásárlót eresszenek be az üzlethelyiségbe.”

Mindannyian jól tudjuk, a negyedik hullám fertőzését olyan mutáns vírusok okozzák, amelyek lényegesen fertőzőbbek, ráadásként pedig fiatal és egészséges embereknél is okozhatnak súlyos betegséget vagy halált. A polgármester reméli, hogy november 15-től, hétfőtől már a kérésének megfelelően működnek a gyarmati boltok – mindannyiunk érdekében.