Bár a koronavírus járvány felülírta a tervezett programjait, mégis számos nemzetközi díjat zsebelt be az elmúlt időszakban. Az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa, jelenleg a Debreceni Egyetem operaénekes mesterképzésének hallgatója. Az aranytorkú operaénekesnő, Takács Lilla mesélt lapunknak elért sikereiről és megvalósításra váró terveiről.

Hogyan tekintesz vissza az elmúlt egy évre?

A pandémia miatt egy évet otthon kellett töltenem online oktatásban. Nehéz volt az énekesi képzést ebben a formában megvalósítani, mert tele voltunk gyakorlati órákkal. A hangok lebutítva mentek át a készüléken, csoportos színészmesterség órákat lehetetlen volt tartani, az együtt zenélést pedig teljesen elfelejtettük. Egy ilyen év után két hét jelenléti oktatással a hátam mögött, ugyan korlátozott létszámú közönséggel, de megtarthattam élőben a diplomahangversenyemet, amire méltán büszke vagyok.

Népszerűek a zenészek között az online versenyek.

A veszélyhelyzetre való tekintettel nem voltak koncertlehetőségek, megmérettetések, de ennek a nagyszerű kezdeményezésnek köszönhetően volt mire készülnünk, volt motivációnk, nem csak a négy falnak kellett előadnunk a darabjainkat. Én is indultam három ilyen versenyen. A III.Wiener Klassiker” Danubia Talents Nemzetközi Online Énekversenyen harmadik, a Sopravista International Online Festival-Contest ,,Future Stars olasz nemzetközi művészeti versenyen első, az I. International Music competition «Silk Way» named after S. Prokofiev orosz nemzetközi zenei versenyen pedig második helyezést kaptam. Nyáron viszont már élőben részt tudtunk venni zenei eseményeken, ilyen volt a VI. Kortárs Zenei Énekverseny, ahol első helyezett lettem. Egy másfajta elismerést is kaptam a munkámra, erre a tanévre elnyertem az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját a ,,Boszorkányok a dal és operairodalomban” című kutatási tervemre, melynek keretein belül nagyszabású kutatómunkát és koncertsorozatot tervezek megvalósítani.

Debrecenben minden évben megrendezésre kerül az Ifjú Zenészek Nyári Akadémiája.  

Ezen a rendezvényen elismert művészek tartanak mesterkurzusokat, zenekari koncerteket szerveznek és itt zajlott a VI. Kortárs Zenei Énekverseny Petrovics Emil emlékére, amit legutóbb sikerült megnyernem. A felkészülésben több operaénekművész volt segítségemre, köztük énekmesterem dr. habil. Iván Ildikó. Sokat köszönhetek Tokody Ilonának, Muskát Andrásnak és Bátori Évának. A versenyen Petrovics Emil Lüszisztraté című operájából adtam elő a Női karvezető áriáját, mely lényegében egy fricska a férfi nem orra alá, illetve Menotti Telephone-jából énekeltem egy áriát, mely egy nagyon aktuális komédia. A zsűriben elismert zeneszerzők és operaénekesek ültek, mint Tóth Péter, Vajda János, Csemiczky Miklós, Mohos Nagy Éva és Bátori Éva. A zsűri elnöki székében Petrovics Eszter, Petrovics Emil lánya foglalt helyet. Számomra sokat jelent ez a győzelem, hiszen végre élőben bizonyíthattam egy erős mezőnyben. A verseny által megismertek és elismertek a zeneszerzők, így van remény egy jövőbeli közös munkára.

Szenvedéllyel végzed a hivatásod. Mi motivál?

Nehéz megfogalmazni, pontosan mi az, ami ennyire hajt ezen a pályán. Amikor a színpadon lehetek és énekelhetek, vagy méginkább, ha szerepet játszhatok, úgy érzem, hogy otthon vagyok, engem az Isten is a színpadra teremtett. Hatalmas örömmel tölt el, amikor közönség előtt énekelhetek és átadhatom nekik, amit fentről kaptam. Persze ez rengeteg munkával jár, de én tanulni is imádok újabb és újabb darabokat. Már óvodás koromban tudtam, hogy énekes szeretnék lenni, a babáimmal mindig azt játszottam, hogy énekesek. Ahogy cseperedtem, úgy körvonalazódott, hogy leginkább az opera műfajában tudok kiteljesedni. Kedvenc művészeimtől a szakmai alázatot, a tudatos karrierépítést, az egyéniség kifejezését és mindeközben az embernek maradást szeretném eltanulni.

A Latte Maffiato filmzenei estjén elkápráztattad a gyarmati közönséget. Várható-e közös produkció a jövőben?

Évek óta barátságban állok az Ember család tagjaival, hiszen gyarmati zenészként gyakran megfordultam Ember Péter zenei stúdiójában. Náluk összegyűlik a város zenei,,krémje”, itt ismertem meg a zenekar tagjait és itt jött az ötlet a közös munkára. A továbbiakban is tervezünk hasonlókat, hiszen van abban valami szívet melengető, hogy a város szülöttei össze tudnak állni egy zenei formációba és a hazai közönségnek tudnak játékukkal örömet szerezni. Szívügyemnek tartom, hogy minél többet koncertezzek Balassagyarmaton, hiszen annyi kedves ismerősöm mondja, hogy szeretne élőben is hallani.

Milyen terveket szövögetsz?

Időm nagyrészét Debrecenben töltöm, idén ősszel kezdtem el az opera mesterképzést a Debreceni Egyetemen. Tele vagyok ambíciókkal, tervekkel. Bízom benne, hogy az egyetemi éveim alatt olyan tapasztalatokra és kapcsolatokra teszek szert, melyek elősegítik, hogy azonnal el tudjak helyezkedni a szakmámban a képzés után. A közeljövőben két operabemutatóra készülök Debrecenben, az egyik a Menotti Telephone, a másik a Donizetti Rita főszerepe, illetve gőzerővel halad a boszorkányos produkcióm is, amit márciusban szeretnék bemutatni szülővárosomban.

Zábrádi Dorottya