A Leghűségesebb Város 100. évfordulója alkalmából három napos programsorozat vette kezdetét Sopronban, ahol városunk, a Civitas Fortissima is képviseltette magát.

Idén 100 éves jubileumát ünnepli a soproni népszavazás. Ennek apropóján került megrendezésre a XIII. Soproni Vasútmodell Kiállítás november 12-14 között a Liszt Ferenc Kulturális Központban. A Civitas Fidelissima díszvendégeként ezúttal a Civitas Fortissima és a Communitas Fortissima, vagyis a Legbátrabb Város, Balassagyarmat és a Legbátrabb Falu, Kercaszomor kapott meghívást a Leghűségesebb Városba. A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Sopron város polgármestere, Dr. Farkas Ciprián és városunk polgármestere, Csach Gábor is üdvözölte az érdeklődőket.

A kiállítási anyagaikkal megjelentek a soproni, a szombathelyi és a balassagyarmati vasútmodellezők, valamint az országban egyedülálló, gyarmati 1. Kerékpár Múzeum is. Olexa Miklós a gyarmati bringás anyag öt értékes darabját vitte bemutatni. Az érdeklődő diákok és felnőttek megtekinthettek egy Drais futógépet, egy francia velocipedet az 1800-as évek második feléből, egy francia Titánia pályagépet a XIX-XX. század forduló körüli időkből, egy cseh bringát az 1920-as évekből és egy Austro-Daimler versenybiciklit 1975-ből, továbbá a kerékpározás történetének Nagy Biciklis könyvét is.

Olexa Miklós a hétvége folyamán az I. Magyar Kerékpármúzeum kincseiről tartott vetített képes előadást az érdeklődőknek.

A gyarmati vasútmodellezők kiállítási anyagát is nagy érdeklődés övezte. Terepasztaluk Balassagyarmat állomását jelenítette meg az 1930-as évekből, a kapcsolódó modulokon látható volt a Kecske-liget és a sétány egy része is.

A terepasztalon olyan történelmi események láthatóak, amik az 1919. január 29-i nógrádi küzdelmekhez kapcsolódnak a cseh csapatok ellen. A miniatűr konstrukció nem csak a II. világháború végén elpusztult impozáns felvételi épületet mutatta be, hanem a ma is meglévő létesítményeket, a gyalogos felüljárót, a két fűtőházat, mérlegházat, az őrházakat, az oktató épületet és a lámpakamrát. Az eseményen Cserni Mihály, a Balassagyarmati Vasútmodellező Klub klubvezetője tartott előadásában kiderült, hogy miért lett Balassagyarmat Civitas Fortissima, valamint bemutatta a Vasútmodellező Klub tevékenységét.