A Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium minden év novemberében megrendezi a pályaválasztási napot, melyen az iskola tanulói korosztályuknak megfelelő programokon vehetnek részt.

Az alsó tagozatos kisdiákok filmeket tekintettek meg a régi szakmákról, beszélgettek arról, hogy milyen foglalkozást szeretnének választani maguknak.

A felső tagozatos diákok a rendőri munkáról hallgattak előadást, pályaválasztási kisfilmet tekintettek meg, látogatást tettek a balassagyarmati Tűzoltóságon, múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a Palóc Múzeumban. Játékos foglalkozás keretében különböző foglalkozásokat mutattak be.

A hetedikes és a nyolcadik osztályos tanulók megismerkedtek a Pályaorientációs mérő – és támogatóeszközzel, amely segítheti őket és szüleiket a továbbtanulásukban.

A gimnáziumi tanulók sem maradtak árván, ők is változatos programokon vettek részt. A hetedikes diákok ellátogattak a helyi Levéltárba, a kilencedikesek pedig a Delta-Tech Kft-hez, majd ezt követően ők is részt vettek a gimnáziumban zajló előadásokon, melyeket a felsőoktatási intézmények, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság képviselői és az AmCham Karrierorientációs Program nagykövetei tartottak számukra.

A diákok színes előadásokat hallgathattak meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskoláról, az ELTE Informatika Karáról, a BME Vegyészmérnöki- és Biomérnöki Karáról, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemről, a Neumann János Egyetemről, a Szegedi Egyetem Informatikai Intézetéről, a rendőr tiszthelyettes képzésről.