Ültessük el az élet fáit! Ezzel a felhívással indította el a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság azt a faültetési programját, amely a koronavírus elleni harcot és az összefogást kívánja szimbolizálni.

A Nógrád Megyei Rend­őr-főkapitányság faültetési akciója 131 Nógrád megyei települést érint, amelyhez városunk önkormányzata is csatlakozott. Kedden délután a sportcsarnok és a műfüves sportpálya közötti parkos területen elültették a hársfacsemetét, amely az életet, az összefogást, a szeretet és a Covid-elleni küzdelmet jelképezi.

Az ünnepélyes eseményen a házigazda, Belovai Róbert rendőr alezredes, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság vezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

Az eseményen felszólaló Dr. Somssich Gabriella dandártábornok, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője visszatekintett a kezdeményezés alapgondolatára, miszerint a tavalyi évben ünnepelte százéves születésnapját a rendőrség és e kerek évforduló alkalmából terveztek száz darab fát elültetni a megyében, amit sajnálatos módon a Covid-járvány felülírt. Az ötletet továbbgondolva idén 131 hársfacsemete kerül elültetésre, amely a jövő nemzedékének tartogat egy fontos üzenetet: „aki fát ültet, bízik a jövőben”.

– Az Élet fája, ha kicsi is, megfelelő gondoskodás mellett nagyra fog nőni és sokáig fog élni, mindig arra figyelmezet, ha összefogunk és figyelünk egymásra, akkor az élet úgyis győzedelmeskedik, még a koronavírus felett is – mondta városunk első embere, Csach Gábor, aki beszédében a másfél éve tartó koronavírus járvány frontvonalában dolgozó szakemberek munkájának jelentőségét hangsúlyozta, akik az embert próbáló körülmények között is kitartottak, a végsőkig küzdöttek és jelenleg is küzdenek a mindennapokban.

A rendezvényen Balla Mihály, térségünk országgyűlési képviselője rávilágított arra, hogy a fa magyarságunk motívumkincsének ősi, eredeti alapja.

– A fa ültetése jelképezi a szeretet a környezetünk, a környező világunk felé, mindemellett számos más értelmezése is lehet gondolati síkon egészen az összefogástól az együvé tartozáson keresztül a gondoskodásig.

A szép környezetben ültetett hárscsemetét azon szervezetekkel ültették el a vendégek, akik a járvány elleni védekezés első vonalában harcolnak. A főszervező rendőrség mellett a mentők, a katasztrófavédelem, a polgárőrség, a kórház és a helyi járási hivatal képviseltette magát.

A délutáni faültetésen a Kiss Árpád Általános Iskola 4. osztályos tanulói verses-énekes műsorral kedveskedtek, melyet Kecskeméthy Lilla gitárjátékával színesített. A rendezvény zárásaként a Kiss Árpádos diákok ajándékcsomagot kaptak szereplésükért, melyet Belovai Róbert rendőr alezredes adott át Gálné Percze Katalin intézményvezetőnek.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói