Immáron 49. alkalommal került megrendezésre az Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati verseny Kárpát-medencei döntője, ahol egy Szent-Györgyis diáklány, Virág Tünde ért el kimagasló eredményt.

Már hosszú évek óta nagy sikere van a diákok és a pedagógusok körében az országos szervezésű Édes Anyanyelvünk versenynek, ahol az anyanyelvápoláshoz és nyelvműveléshez kapcsolódó feladatokban kell számot adnia tudásáról a középiskolás korosztálynak.

Az idei több fordulós, nyelvhasználati próbatételen egy olyan diáklány is megmérette magát, aki informatika szakon tanul és korábban nem hitte volna, hogy ilyen szép eredményekkel végez. Virág Tünde 12.b osztályos tanuló magyar nyelv és irodalom, művészetek iránti szenvedélye már gyerekkorától végigkíséri iskolás éveit, azonban a versenyre felkészítő tanára, Major Kriszta hívta fel a figyelmét, buzdította és folyamatosan segítette a felkészülésben.

  • Nagyon izgultam, soha nem jártam még ilyen rangos megmérettetésen, így tapasztalatom sem volt, hogy mire számítsak. Igazán megtisztelő volt részt venni a versenyen, ahol nem csak az iskolámat, hanem a megyét és a városomat is képviselhettem egy személyben – osztotta meg gondolatait a diáklány.

A megyei forduló 1. helyezettjeként jutott tovább az országos döntőbe, amelynek a hagyományokhoz hűen idén is Sátoraljaújhely adott otthont. A három napos versenyen írásbeli és szóbeli feladatok megoldásával kellett a résztvevőnek bizonyítania felkészültségét, a verseny követelményeinek teljesítését.

Alaposan fel tudtam készülni a versenyre, hiszen a felkészülés során az előző évekből származó feladatokat tanulmányoztam, gyakoroltam, ezek nagy segítségemre voltak. Az írásbeli résznél nyelvtani, nyelvhelyességi, helyesírási, stilisztikai feladatokat kellett megoldani, köztük szófajokkal, szócsoportokkal kapcsolatos kérdésekre kellett választ adni. Kimondottan szerettem a szólásokhoz, mondásokhoz kapcsolódó feladványokat. A szóbeli fordulón a zsűri által kiadott négy témából egyet kellett választani és a megadott műfajban 3 perces beszédet tartani. Egy nagyon jó témát sikerült kifejtenem, ami a családon belüli munkamegosztásról szólt, mindezt a lélektani oldalról közelítettem meg. Ha összegeznem kell, akkor mindenképp a szóbeli rész állt hozzám közelebb, mert szóban jobban szeretek szerepelni, ez a számadási módszer sokkal szabadabb, kedvezőbb számomra akár egy iskolai feleletnél, vagy egy versenyhelyzetnél.

A versenysorozat utolsó napján Kazinczy Ferenc sírjának megkoszorúzása után ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás vette kezdetét. A Szent-Györgyi Albert Technikum tanulója, Virág Tünde az Anyanyelvápolók Szövetségének különdíjával gazdagodott és ezzel a kimagasló eredménnyel öregbítette iskolája hírnevét. A végzős diáklány az oklevél mellett könyvjutalomban is részesült, amelyből kiemelte, hogy Kerekes Barnabás hanglejtésekkel kapcsolatos könyvét további tanulmányai során is fel tudja használni, így ez mindenképp nagyon hasznos jutalom számára. Tünde elmondta, a verseny ráébresztette, milyen fontos, hogyan beszélünk, hogyan fejezzük ki magunkat, a verseny még jobban megerősítette a magyar nyelv iránti szeretetét. Rengeteg élményt, tudást kapott útravalóul, hiszen olyan fiatalokkal találkozott, akikkel azóta is tartja a kapcsolatot.

Zábrádi Dorottya