A munkaerőpiac egyensúly javítását segítő képzési rendszer kapcsán tartottak kerekasztal beszélgetést az érdekeltek, ahol Nyugat-Nógrád szakképzésének jövője került terítékre.

Péntek délután a Vármegyeháza dísztermében Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter részvételével szakképzési egyeztető kerekasztal beszélgetés zajlott, melynek keretében Balassagyarmat-Szügy és Rétság térségében működő ipari cégek, valamint a nyugat-nógrádi szakképző intézetek képviselői tárgyaltak a célirányos szakképzésekről.

A Nyugat-Nógrádi Szakképzési Fórum résztvevőit Házy Attila, a rendezvény moderátora köszöntötte, majd városunk polgármestere, Csach Gábor osztotta meg gondolatait.

– Az elmúlt évtizedben az ügyes gazdaságpolitikai döntéseknek köszönhetően Nyugat-Nógrád vállalatai átvették a gazdasági pozíciót a korábbi keleti térségektől. Ennek köszönhetően ma már Nyugat-Nógrád, Balassagyarmat és Rétság térsége a budapesti fejlődő agglomerációhoz tartozik, dinamikusan fejlődik, az itt befektetett pénzösszegek megtérülnek, ez látszik számtalan gazdasági mutatóban éppúgy az adóerő képességben, mint a cégek adófizetési, árbevételi számaiban – számolt be a rendezvény házigazdája.

A megbeszélésen Tanka Ágnes, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója ismertette az iskoláról való lényeges tudnivalókat, bemutatta a létszámok alakulását és a képzési paletta sokszínűségét. Hangsúlyozta, hogy intézményük mindig is kulcsszerepet játszott a térség szakképzésében és immár 140 éve hagyja el szakképzett munkaerő az iskola kapuját. Örömteli esemény az intézmény életében, hogy a tanulók száma az elmúlt négy évet tekintve emelkedő tendenciát mutat. Elmondta, hogy jelenleg nyolc ágazatban tizenhárom szakmát tanítanak és a duális képzést külső oktatási pontokon is végzik.

– 83 településről járnak hozzánk diákok, ezért a duális képzőhelyekkel való kapcsolat létrejöttének ez is lehet akadálya, illetve mindenképpen beavatkozásra van szükség a vidéki diákok szállítására – taglalta a megoldásra váró feladatokat az intézményvezető.

Ezt követően a Balassagyarmat-Szügy és a rétsági ipari övezetben működő nagyobb vállalkozások – Mahle Compressor Hungary Kft., Delta Tech Mérnöki Iroda Kft., Prysmian Group Kft., Knaus Tabbert Kft., Zollner Kft., Hi-Lex Hungary Kft., Magna Car Top Systems Kft. – mutatták be tevékenységüket a szakképzési fejlesztés szükségleteire fókuszálva.

A kerekasztal utolsó szónoka Prof. Dr. Palkovics László Innovációs és technológiai miniszter volt, aki beszédében rávilágított, hogy két évvel ezelőtt kezdődött meg a szakképzési rendszer átalakítása, mely magába foglalja az oktatás színvonalának emelését, a pedagógusok bérrendezését és a tanulók motivációjának növelését az ösztöndíjrendszer kialakításával. A 21. századi szakképző intézmény fejlesztési programmal a tartalmi fejlesztés nagy szelete valósul meg, amelyre a kormány 120 milliárd forintos támogatást nyújt és ennek részeként a kornak megfelelő, legmodernebb technikai berendezésekkel, programokkal segítik az oktatásban résztvevők munkáját. A fejlesztéseknek köszönhetően 10-12%-kal nőtt a szakképzésbe jelentkezők száma, amely egy nagy előrelépést jelent.

Az eseményen Nagy Balázs stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár is tiszteletét tette.

A megbeszélés értelmében a szakképző intézetek a közeljövőben speciálisan olyan szakokat indítanak majd, amelyeknek végzett szakemberei el tudnak helyezkedni a nyugat-nógrádi cégeknél. A kiemelten jól teljesítő diákok pedig akár egyetemi képzés keretében is tovább fejleszthetik tudásukat és diplomájuk megszerzése után, mint középvezetők térhetnek vissza a térségi cégekhez. A szakirányú képzések előreláthatólag a jövő tanévtől indulnak meg.

(zábrádi)

fotó: facebook