Értékvesztett világunkban nagy szükség van olyan közösségekre, melyek példát mutatnak a jövő generációja számára. Városunkban keresztény értékrendet képviselő, fiatalokból álló szövetség jött létre, akik szívügyüknek tartják a gyarmati és a környékbeli ifjúsággal való kapcsolatfelvételt és minél szélesebb körben szeretnék megismertetni velük példaértékű elképzeléseiket. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség balassagyarmati elnöke, Velenczei Szabolcs számol be a nemrég megalakult szervezetről és céljaikról.

Honnan ered a kötődésed a kereszténységhez?

Az általános iskolás éveimet Nógrádsipeken töltöttem, ahol egyházi fenntartású iskola működött, majd ezt követően a Váci Piarista Gimnáziumban folytattam a tanulmányaimat, ezért erős keresztény neveltetésben részesültem. Ebből lehet is következtetni, miért ez a politikai irányvonal áll hozzám a legközelebb.

Hogyan alakultatok meg?

A KDNP ifjúsági tagozatát, az IKSZ-et november elején alapítottuk újra a városban. A megalakulásunk alkalmából nyolc fő vett részt az ülésen, mára tízen vagyunk, de folyamatos az érdeklődés a fiataloktól, aminek nagyon örülünk. A legtöbb tagunk helybéli, vannak köztünk egyetemisták és vállalkozók is különböző területekről.

Hogyan jellemeznéd a szövetség tagjait?

Úgy gondolom, hogy minden egyes tagunkat egy-egy sornyi bemutatkozásból nem lehet megismerni. Viszont mindenkit érdemes! Egytől-egyig a helyi fiatalokért és a fiatalok jövőjéért tenni akaró, lelkes és elszánt csapat vagyunk, azonos értékrendet képviselve.

Mit szeretnétek elérni?

Azt a célt tűztük ki a megalakuláskor, hogy a helyi és a térségben élő fiatalokat összefogjuk és egy erős közösséget építsünk velük. Szeretnénk egy folyamatos kommunikációt kialakítani az ifjúsággal, hogy együtt ötletelhessünk és az érdekeiket képviselni tudjuk a politika szintjén.  Ezt a közösségépítést különböző programok szervezésével szeretnénk elérni, ahol a fiatalok hasonló módon gondolkodó társakra, barátokra találhatnak. A mai világ egyik nagy problémája, hogy egyre kevesebb a közösségi élet, a személyes beszélgetések, főleg az ifjúság körében. Mi szeretnénk minden fiatalt megszólítani, és megmutatni azt, hogy érdemes egy közösséghez tartozni. Szerencsére a helyi Fidelitasszal nagyon szorosan együtt tudunk működni.

Milyen közösségfejlesztő programot valósítottatok meg eddig?

A balassagyarmati fiatalokat szeretnénk lelkesíteni, hogy az általunk szervezett programokat látogassák minél többen, hiszen ezeket értük csináljuk. A legelső akciónk a helyi Fidelitas szervezte Márton-napi lampionos felvonulás volt, ahol a résztvevők először velünk együtt elkészítették a lámpásaikat, majd közösen tettünk egy kört a városban. Nagy örömmel töltött el minket, hogy láttuk a gyerekek boldogságát a program alatt, ez további motivációt jelent számunkra. Azt vettük észre, hogy van igény ilyen és hasonló programokra a városban.

Készülünk az Adventre, ez az örömteli várakozás időszaka. Kereszténydemokrata gondolkodású ifjakként terveztek-e valami különleges programot?

A következő tervünk egy nem is túl távoli időpontban egy közös adventi koszorú készítés. E hasznos kézműveskedés keretén belül szeretnénk mi is részesei lenni az adventi időszakban a fiatalok közösségi életének.

Zábrádi Dorottya

Fotó: Sümegi Tamás