Nem mindennapi anyagokból, anyatejből és babahajból születnek azok az egyedi, érzelmi kötődést tükröző ékszerek, melyek a gyarmati dekoratőr keze munkáját dicsérik. A kétgyermekes családanya 2020-tól saját vállalkozást és webshopot indított, emellett a gyermekek és a szülők körében egyre népszerűbb városi tábort is ő szervezi. Az AE Creative Art & Design weboldal és a Szöszmöszölde alkotótábor alapítója, Annus Zsoltné Honti Edit mesél művészi hivatásáról, jövőbeni elképzeléseiről.

Mióta foglalkoztat a művészetek világa?

Általános iskolai tanulmányaimat a Szabó Lőrinc Általános Iskolában végeztem, majd a Mikszáth Kálmán Szakközépiskolában érettségiztem. Már gyermekkoromtól szerettem rajzolni, festeni, barkácsolni, fő témám a királylányok, kastélyok, virágok megjelenítése volt. Az évek múlásával egyre inkább vonzott a művészet, legfőképpen a ceruza rajz és az akvarell festés, így 13 éves koromban beiratkoztam Pénzes Géza tanár úr rajz szakkörére, aki sokat segített a különböző technikák elsajátításában és mindenkit hagyott kibontakozni a saját stílusa szerint. A nála tanult évek biztos alapot adtak a művészi pályámhoz.

2004-ben végeztél a budapesti Dekoratőr- és Kirakatrendező Iskolában. Hogyan élted meg az itt eltöltött éveket?

Életem legszebb két éve volt. Maga az iskola olyan, mintha egy csodaországba csöppentem volna. A tanult tantárgyak, a grafikai képzés, a rajzoktatás, a kirakat rendezés, művészettörténet, tipográfia, a látványtervezés- és rendezés, marketing, mind egymásra épültek. Az itt töltött évekre mindig szeretettel emlékezem vissza, hiszen rengeteg energiát és tudást kaptam a tanáraimtól. Az újításra, az alkotásra és a saját elképzelések megvalósítására ösztönöztek. Itt tudatosult bennem igazán, hogy ezen a pályán szeretnék kiteljesedni.

Fő profilod a kézműves ékszerek készítése, ráadásul két nem mindennapi anyag, az anyatej és a babahaj felhasználásával születnek a szebbnél szebb egyedi darabok. Honnan jött az ötlet?

Egy napon nézegettem a fiaim babafotóit és féltve őrzött emlékeit. Ráleltem a gyerekek első hajvágásából származó tincsekre. Majd jött az ötlet, ha a gyerekek hajtincsét bele tudnám tenni egy ékszerbe, akkor az lehetne a kabalám. Az ötlettől felpörögve elkezdtem kutatni, mi lenne az az anyag, eszköz, amivel ezt megvalósíthatnám és szerencsémre rábukkantam az epoxy gyantára. A hosszas keresgélés során újabb alapanyagok jöttek velem szembe, nekem pedig beindult a fantáziám, így volt ez az anyatejjel is, miszerint régen a háziállatok tejéből bizonyos eljárással tejkövet állítottak elő és ebből készültek gombok és fésűk. Ezt tovább gondolva az anyatejet lehet porítani és epoxyval keverve csodás ékszereket készíthetünk. Egy-egy hajjal készült ékszer elkészítése 1,5-2 hét is lehet, míg az anyatejjel készülő emlékek gyártása akár 3-4 hétig is eltarthat.

Milyen az érdeklődés a termékeid iránt?

Természetesen megosztja az emberek véleményét, de többségében pozitívan állnak az alkotásaimhoz. Szerencsére sokan érdeklődnek és keresik az ékszereimet. Szerintem nincs ettől egyedibb ajándék, melyeket Őrzőknek neveztem el. Mindig a megrendelők kéréseihez, igényeihez igazodom. Ők elmondják kinek és milyen ékszert szeretnének ajándékozni, én pedig nekiállok tervezni és megvalósítom az álmaikat. Legtöbben medált kérnek, amivel édesanyákat, nagymamákat lepnek meg, azonban az elmúlt időszakban egyre népszerűbb, hogy apukák kapnak olyan karkötőket, amelyben a gyermekük, gyermekeik hajtincse van. A termékpaletta sokszínű, készítek medált, fülbevalót, gyűrűt, kulcstartót, hűtőmágnest, mandzsettagombot, pandora jellegű gyöngyöt.

Milyen érzés megálmodni az egyedülálló darabokat?

Minden egyes ékszer tervezése, elkészítése izgatottsággal tölt el, folyton az jár a fejemben, hogy mennyire fog örülni az, aki kapja. Az Őrzők nem egy sorozat ékszer, mindegyiknek lelke van. Elég csak rápillantani, máris érzelmeket, emlékeket vált ki a viselőjéből. Van, hogy felnőtt gyermek kéri, hogy az édesanyja hajtincsét tegyem bele egy ékszerbe, akit ha egyszer elveszít, hiánya elmondhatatlanul fáj, azonban az ékszerre rápillantva tudja, ott van vele. Rengeteg példát tudnék mesélni, ami azt mutatja, mennyi érzelmi kötődést szimbolizálnak ezek az ékszerek.

A kreatív ékszerkészítés mellett szabadidődben gyermekek táboroztatását is vállalod.

Szöszmöszölde néven második alkalommal sikerült megvalósítanom az alkotótábort, ahol az ősz és a halloween hangulat kapta a főszerepet. A helyszínt a Szent Imre Iskola biztosította. Minél színesebb, vidámabb feladatokkal készültem, hogy a gyerekek játékosan töltsék el az idejüket és úgy érezzék, minden nap gyereknap, persze mindemellett maradandó emlékeket alkossanak. Célom, hogy megmutassam nekik, mennyire fontos a személyes kapcsolatok kialakítása, a csapatmunka és az önkifejezés.

Min dolgozol jelenleg?

Nagy célom, hogy létrehozhassak egy olyan álomszerű helyet, ahová belépve a gyerekek megvalósíthatják elképzeléseiket, fantáziájukat, ahol szabadon alkothatnak, inspirálódhatnak. Foglalkozásaimat és megszerzett tudásomat az iskolák délutáni foglalkozásain szeretném kamatoztatni. Remélem, hamarosan megvalósulnak az álmaim. Ehhez az ajtóhoz a kulcsot már megszereztem, csak az ajtót kell megtalálnom.

Zábrádi Dorottya