Mi a helyzet a Nógrád megyei új és használt lakások piacán?  Tízezer lakosra országszerte 10,1 új lakás jutott az első félévben, ez javulást jelent az egy évvel korábbi 8,9 és a tavalyelőtti 6,6 lakáshoz képest. Nógrádban 1,0 lakás épült tízezer lakosra vetítve a szóban forgó időszakban.

A használt és új lakások átlagos négyzetméterára nagyon eltérő tempóban emelkedett, előbbieknél mérsékelt, utóbbiaknál jelentős drágulás ment végbe.

Átalakuláson megy át az országos, ezen belül a Nógrád megyei lakáspiac. Egyrészt átalakult a lakosságarányos megyei rangsor, az új lakások ára meredek emelkedést mutat országszerte, a használtaknál ugyanakkor csak mérsékelt növekedésről van szó – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely összevetette az új és használt lakóingatlanok országos piacát, emellett ismerteti, hogy mi a helyzet és milyen árak jellemzőek Nógrád megyében.

Csere az országos lista élén

Az egyik lényeges változás a lakosságarányos újlakás-átadásoknál látható. Az első félévben ugyanis tízezer lakosra országosan 10,1 új lakás jutott, ez élénkülést jelent a 2019 első félévére jellemző 6,6 lakáshoz és 2020 első félévében feljegyzett 8,9 lakáshoz képest. 2021 első félévében Budapest 26,3 új lakást tudott felmutatni tízezer lakosra vetítve, ezzel a főváros állt az első helyen. Győr-Moson-Sopron megye volt a második 13,2 lakással, Pest megye pedig 13,1 lakással a harmadik. Érdekesség, hogy 2015-től 2019-ig minden év első felében Győr-Moson-Sopron volt a listavezető.

Az idei év első felében Nógrád megyében tízezer lakosra vetítve 1,0 új lakás épült, ami jóval elmarad az országos átlagtól. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “Az eladásra történő lakásépítések költségeiben nincsenek komolyabb különbségek országos szinten, a lakásfejlesztők ezért azokban a térségekben aktívabbak, például Budapesten és Pest megyében, ahol magasabbak a négyzetméterárak és ehhez megfelelő kereslet társul. Ez játszott szerepet a főváros előretörésében.”

Élénkülés, jókora eltérésekkel

“Az idei év első felében 23 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom az eddig feldolgozott hivatalos adatok alapján. Ugyanakkor az élénkülést nem kísérte a járvány előtti időszakban látott két számjegyű drágulás a használt lakóingatlanok piacán, esetükben az áremelkedés 3 százalékos volt éves szinten. Az új lakások ára viszont ennél jóval tempósabban, több mint 10 százalékkal nőtt. Balogh László azt mondta: “Az adatokból az látszik, hogy különvált az új és használt lakások piaca. Az előbbieknél látható jelentős drágulásban szerepet kapott az építőanyagok drágulása, valamint a kereslethez mérten viszonylag szűk kínálat. Fontos továbbá, hogy a használt lakásoknál az átlagárak csak mérsékelt emelkedésére volt lehetőség, egyrészt a jelentős kínálat, másrészt a vásárlóerő korlátai miatt.”

Azt is hozzáfűzte: az új lakások piacának alakulásánál figyelembe kell venni, hogy bár sok megyében az eladásra kínált új lakóingatlanokból visszafogott a kínálat, több helyen van azért fejlődés, számos esetben ugyanis saját célra építik az új lakóingatlanokat.

Mennyibe kerülnek a lakóingatlanok a megyében? 

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy augusztus végén a legtöbb megyében a megyeszékhelyen volt komolyabb újlakóingatlan-kínálat. Viszont Nógrád megyében nagyon kevés új lakóingatlanból lehet válogatni.

Salgótarjánban az eladásra váró használt lakóingatlanok – sor-, iker- és családi házak, valamint lakások – átlagos négyzetméterára 187 ezer forintot tett ki. A használt lakóingatlanokat nézve a megyében jelentősebb kínálattal rendelkező városai közül Bátonyterenyén 150 ezer forintos, Pásztón 180 ezer forintos, Szécsényben 154 ezer forintos, míg Balassagyarmaton 261 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a használt lakóingatlanokat.

Fotó: Farkas Dani