A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádemelése nyomán a bíróság három és fél év börtönbüntetésre ítélte azt a 23 éves Nógrád megyei férfit, aki egy baltával a kezében rontott rá a hozzá kihívott mentősökre.

A férfi 2021. január 14-én kábítószert és nyugtató hatású gyógyszereket fogyasztott, ezért agresszív és zavart állapotban érkezett haza az éjszakai órákban.

Édesapja – megijedve fia állapotától – mentőt hívott, mire a férfi még dühösebb lett, magához vett egy baltát, majd a házuk előtt az odaérkező mentőautót megpróbálta megdobni a baltával, azonban a dobás közben a jeges úttesten elcsúszott.

A mentőgépkocsi vezetője a további támadás elkerülése érdekében az út szélére húzódva kikerülte a támadót, aki eközben a mellette elhaladó jármű vezetőoldali ajtaját is megkísérelte a baltával megütni, ez az ütése csak a gépkocsivezető manőverének köszönhetően nem talált célba.

A mentősöknek végül csak a kiérkező rendőrök jelenlétében sikerült a férfit megvizsgálniuk és kórházba szállítaniuk.

A férfi az Országos Mentőszolgálat munkatársainak eljárását az élet kioltására is alkalmas eszközzel akadályozta munkájuk elvégzésében, a közlekedő jármű vezetője elleni erőszakos magatartásával pedig a gépkocsivezető és utasa testi épségét, ezáltal a közlekedés biztonságát veszélyeztette.

A Salgótarjáni Járásbíróság előkészítő ülésén a nyomozás kezdete óta letartóztatásban lévő vádlott a bűnösségét beismerte, ezért a bíróságnak nem kellett tárgyalást tartania: a váddal egyezően közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében és közlekedés biztonsága elleni bűntett elkövetésében mondta ki bűnösnek és az ügyészség által indítványozottal egyezően három és fél év börtönbüntetésre ítélte, valamint négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet nyomban jogerőre emelkedett.