Az ünnepi várakozás jegyében zajlott a hétfő délelőtti városházi sajtótájékoztató, amelyet Csach Gábor polgármester tartott. Az adventi programkínálat ismertetése mellett bemutatásra került a „Színes város Balassagyarmat” című új önkormányzati kiadvány, amely a kisgyermekek identitását erősíti.

Civitas Fortissima szobor, Jánossy Képtár, Nyírjes – az alábbi városi nevezetességek rajzai is helyet kaptak abban az óvodásoknak készült színezőkönyvben, amely a napokban látott napvilágot.

  • A színezőkönyvben található rajzok Tornyos Ákos keze munkáját dicsérik, aki a város főbb nevezetességeit ábrázolta. A színező kiadványunkat már minden óvodás megkapta a Mikulástól, melynek célja a gyermekek identitásának erősítése. Jövő év elején kereskedelmi forgalomba bocsátjuk, hogy mindenki megvásárolhassa – hangsúlyozta Csach Gábor.

A rendezvényen megtudhattuk, hogy advent második és harmadik hete további varázslatos programokat tartogat a lakosság apraja-nagyja számára. Ezen a héten az óvodások saját díszeikkel dekorálhatják a főtéren elhelyezett konténeres fenyőfájukat. Az egyre sötétedő napokat színessé teszik a nemrég elkészült főtéri látványosságok. Ünnepi fényárban úszik a Jánossy Képtár, a Városháza, a Vármegyeháza, teljes díszében pompázik a városi karácsonyfa valamint több helyszínen szelfipontokat és különböző karácsonyi attrakciókat is létesítettek. A város lakossága és az idelátogatók találkozhatnak Rudolffal és kipróbálhatják Gál Andor szánkóját is. Az adventi kirakat – melynek megálmodója Medvácz Eszter – minden nap más és más meglepetést rejteget. Az első ablak egy valódi mesevilágot tár az emberek szeme elé.

Hétvégéken ingyenes filmvetítésekkel, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és ingyenes egészségügyi vizsgálatokkal – vércukorszint méréssel, vérnyomásméréssel, BMI index meghatározással – várják az érdeklődőket. December 11-12. hétvégéjén minden a fényről fog szólni. Sötétedésig a családoké és a kicsiké a gyarmati belváros, este jönnek a tűzzsonglőrök és a fényfestők, akik káprázatos előadásokkal készülnek a nagyközönség számára. Advent utolsó hétvégéjén a lovaskocsizásé és a kisvonatozásé lesz a főszerep. Amennyiben az időjárás megengedi, a gyermekek még ezen a hétvégén hivatalosan is birtokukba vehetik a KRESZ-parkot. Az adventi várakozás programsorozata a Latte Maffiato koncertjével fog zárulni, akik az újonnan elkészült közösségi térben, a Gansel udvarban tarthatják koncertjüket. Természetesen a korcsolyapályáról sem feledkeztek meg a szervezők, a járványhelyzettől függően Szilveszterre már a főtéren várhatja a korcsolyázás szerelmeseit.

A város első embere megosztotta, hogy az önkormányzat szokásához hűen a közmunkásokat tüzelővel és ajándékcsomagokkal támogatja karácsonykor, továbbá a 120 legszegényebb helyi családot több mint 8 ezer forintos karácsonyi élelmiszer ajándékcsomaggal segíti. Hozzátette, hogy idén mintegy 25%-kal meg tudták emelni a jutalom keretét, így 450 önkormányzati alkalmazott átlagosan 50 ezer forintos év végi jutalomban részesül.

Zábrádi Dorottya

Fotó: Sümegi Tamás