Saját készítésű karácsonyfa dekorációkkal szépítik a kisvonaton érkező óvodások a főtéren kihelyezett fenyőfáikat.

Az adventi hetek, a karácsonyvárás az egyik legjelentősebb ünnepi időszakunk. Az adventi hetek az óvodákban a karácsonyi ünnepre való felkészülés jegyében telnek. A közös készülődés célja az ünnepre való érzelmi ráhangolódás, a család ünnepének előkészítése, az adventi ünnepkör hagyományainak, szokásainak felidézésével közös élmények átélése, valamint az összetartozás erősítése.

Ezt az érzést erősíti városunk önkormányzata, hiszen számos kisgyerekeknek szóló programmal kedveskedik az adventi időszakban.  A Mikulás puttonyából minden óvodás megkapta a színezőfüzetét, amelyben megismerkedhetnek Gyarmat főbb nevezetességeivel.

Az óvodai ünnepi készülődés meghitt pillanatai mellett lázas tevékenység folyik a város főterén, ugyanis a helyi óvodák csoportjai ünnepi ruhába öltöztetik saját cserepes fenyőfáikat, amelyeket az óvodák udvarain fognak elültetni. Nagy látványosság az utcákon megjelenő Mikulás vonat, amely hétfőtől péntekig 10 órától szállítja a kis utasokat az adventi ünnepségsorozat központjába.

A Civitas Fortissima téren a vidám gyereksereg lencsevégre kaphatja magát Rudolffal a rénszarvassal és többek között kipróbálhatja a Mikulás szánkóját. A számos látnivaló és élmény mellett a picik megnézhetik az adventi kirakatokat, a betlehemet, fényképezkedhetnek hóemberrel, jegesmedvével és a karácsonyi szelfipontokat is kipróbálhatják.

A Meseerdő és a Cseperedő tagóvodák már feldíszítették dézsás fenyőfáikat, szerdán a Központi óvoda, csütörtökön a Nyitnikék és pénteken a Játékvár tagóvoda gyerekei vehetik birtokukba a belvárost.