A Horváth Endre Galéria megalakulásának ötvenedik évfordulóján ötven festményből álló téli tárlat nyílt a Horváth Endre galériában.

A megnyitón az alkotók mellett szép számban megjelentek az ismerősök és a festőművészet kedvelői. A jelenlévőket Zolnyánszki Zsolt galériavezető köszöntötte, ezt követően a kiállítást Csach Gábor művészettörténész, a város polgármestere ajánlotta a megjelentek figyelmébe.

A tárlat az Akvarell Stúdió 12 alkotójának – Ferenczy Judit, G. Oláh Éva, Gy. Nagypál Zsuzsa, Havaj Éva, Jánoska Tiborné, Pap Éva, Rigó Mária, Rózenberg Aranka, Sára Anna, Sólyom Magdolna, Varga Ágnes, Varga Valentina – műveit tartalmazza, akiket az alkotás szeretete kovácsolt egy összetartó közösséggé.

A Stúdió a Bacsúr Sándor által vezetett Rajzstúdió utódjaként működik Farkas András korábbi rajzstúdiójának örökségét továbbvíve. Csach Gábor előadásában beszélt az akvarell festészet széles tárházáról kiemelve, hogy az alkotók nagy részben a klasszikus vízfestés technikáját alkalmazták műveikben. Megjegyezte, hogy a többségében amatőrökből álló csoport több évtizeden keresztül heti rendszerességgel alkot közösen a Nyírjesben, az Ipoly parton, rossz időben pedig a művelődési ház képzőművészeti termében.

Ennek a tartalmas közös munkának az eredményeként létrejött képeket csodálhatjuk meg a kiállító teremben, amely február 24-ig tekinthető meg a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Horváth Endre Galériájában.

Sümegi Tamás fotói