Folytatódik Balassagyarmat és Losonc partnervárosi együttműködése.

A tavaly októberben megtartott Ipoly-Völgyi Vasút Konferencia és az ott elfogadott, résztvevő felek által aláírt memorandum folytatásaként a polgármesteri hivatal dísztermében városunk polgármestere, Csach Gábor és Losonc város képviseletében, Alexandra Pivková polgármester összeültek megvizsgálni a két város közötti együttműködés lehetőségeit.

A tárgyaló felek közös sajtótájékoztató keretében egyeztettek többek között a közlekedésfejlesztés határon átnyúló lehetőségeiről, Losonc-Balassagyarmat partneri együttműködéséről és az Ipoly-völgy gazdasági és turisztikai lehetőségeiről. A megbeszélésen döntöttek a két város közötti együttműködés folytatásáról és elmélyítéséről. A partnerség kapcsán ez év tavaszán sor kerül a két város közötti partnervárosi együttműködés aláírására. A megbeszélésen arról is szó esett, hogy márciusban Losonc fog helyet adni egy vasúti konferenciának, ahol a szlovák közvéleménnyel és döntéshozókkal ismertetik meg az Ipoly-völgyi vasútügyeket, a fejlesztési elképzeléseket. A határon átmenő kerékpárutak összehangolásának kérdései is felmerültek a két ország tervezési munkájának és Ipoly hidak fényében. Ezen túl május 1-én szintén Losoncon nagy vasutas-kerékpáros rendezvény lebonyolítására is készülnek. Továbbá a tervek szerint augusztus 13-án Ipoly napján közös fesztivál várható az Ipoly mentén Losonc – Balassagyarmat – Ipolyság vonalban, ahol a kulturális, művészeti és idegenforgalmi értékeket is szeretnék felvonultatni.

A sajtónyilvános esemény végén Csach Gábor polgármester ünnepélyesen átadta az októberi vasútmentő memorandum példányát Alexandra Pivková losonci polgármester asszonynak.

A további együttműködés részleteiről a későbbiekben születik döntés.

Sümegi Tamás fotói