Gazdag és színvonalas programokkal készültek a szervezők Mikszáth Kálmán születésének 175. évfordulója alkalmából.

A két napos rendezvénysorozat első állomása a felvidéki Szklabonyára vezetett. Mikszáth lebontott szülőháza előtt, az Emlékkőnél tartottak megemlékezést, ahol a vendégeket Marta Kálovcová polgármesterasszony üdvözölte. A résztvevők innen átsétáltak az emlékházhoz, ahol Jarábik Gabriella, a Szlovák Nemzeti Múzeum Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója mondott beszédet a koszorúzás előtt. Az új állandó Mikszáth-kiállítást dr. Praznovszy Mihály kurátor mutatta be, aki ezt követően Pásztor Évával, A halhatatlan Mikszáth Kálmán című könyv szerzőjével beszélgetett.

Városunkban koszorúzással vette kezdetét a megemlékezés a Vármegyeháza előtt álló Mikszáth-szobornál. Ünnepi beszédet mondott Gintli Tibor, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság elnöke. A legnagyobb palóc műveiből idézeteket hallhattunk Hirtling István színművésztől, közreműködött Simon Katalin népdalénekes. A megemlékezést Pásztor Sándor, a Mikszáth Kálmán Társaság alelnöke vezette.

Ezt követően emlékülés vette kezdetét a Városháza dísztermében. Csach Gábor polgármester üdvözölte a vendégeket, majd Barna János, a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke mondott ünnepi köszöntőt. A rendezvényen megnyitó beszédet tartott Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a Mikszáth Kálmán Társaság örökös elnöke.

A megemlékezésen többek között az is kiderült, hogy a Nógrád Megyei Önkormányzat szeretné a 2022-es esztendőt Mikszáth-emlékévvé nyilvánítani, valamint 2023 januárjától a Madách-ünnepség keretén belül Mikszáth-díjat adományozni az arra érdemeseknek.

A program második részében magas színvonalú előadások követték egymást. Szó esett a palóc író balassagyarmati tollrajzairól dr. Gréczi-Zsoldos Enikő egyetemi docens előadásában, míg Rácz Rita muzeológus A jó palócok című novellafüzérben fellelhető folklórelemekről beszélt. Dr. Praznovszky Mihály humoros kiselőadásban emlékezett meg a jó palócok mesélő kedvű krónikása és a lovak kapcsolatáról. Dr. Kovács Anna irodalomtörténész az alkotói életműben megjelenő nagy jelentőségű fák szerepét mutatta be. Csach Gábor Réti Zoltán Mikszáth-akvarelljeibe nyújtott mélyebb betekintést.

A tudományos előadásokat követően Mauks Kornélia: Sógorom, Mikszáth Kálmán című könyvét az emlékülés moderátora, Pásztor Éva, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Nógrád Megyei Tagozatának elnöke ismertette a nagyközönséggel. A vendégek megtekinthették a nemrég elhunyt, Kossuth-díjas szobrászművész, Kő Pál Mikszáth Kálmánról készült bronzhatású alkotását is, amely a Jánossy Ferenc Képtár gyűjteményének részét képezi. A programsorozat könyvvásárral zárult.

A jubileumi megemlékezés a Mikszáth Kálmán Társaság, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Nógrád Megyei Tagozata, a Szlovák Nemzeti Múzeum Magyar Kultúra Múzeuma, Balassagyarmat Önkormányzata és az Anyanyelvápolók Szövetségének közös szervezésében valósult meg.

Sümegi Tamás fotói