Megnyitott a Balassi Bálint Gimnázium Milyen világban szeretnék élni? pályamunkáiból összeállított kiállítás.  

A budapesti Dandelion Kft. már második alkalommal hirdetett pályázatot a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium tanulói részére. Míg 2020-ban a koronavírus járvány okozta nehéz időszakot kellett a tanulóknak feldolgozniuk az „Így éreztem magam 2020-ban” projekt keretében, addig 2021-ben egy művészeti alkotásban kellett bemutatniuk, hogy milyen világban szeretnének élni, hogyan képzelik el a közeli vagy a távoli jövőt. A vállalkozó szellemű diákok kreativitásukat, ötleteiket több területen is bemutathatták, köztük vers és próza; zenei alkotás; rajz, festmény, képzőművészeti alkotás; film, videó; fotó; számítógépes vagy mobilalkalmazás, játék és egyéb alkotásokon keresztül. A pályázatra közel 30 színvonalas pályamunka érkezett, melyeket a Dandelion Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy Gréta értékelt. A projekt helyi összefogásában és lebonyolításában Szlezákné Dóbiás Melinda biológia-földrajz szakos pedagógus vállalt szerepet.

– A 2020-as projekttel azt szerettük volna elérni, hogy a koronavírus járvány által okozott nehézségekben hogy érzik magukat gimnazistáink. Arra voltunk kíváncsiak, hogy napjaink megváltozott körülményei hogyan befolyásolták tanulóink mindennapjait, ezért lehetőséget adtunk, hogy akár kiírhassák magukból gondolataikat, elmondhassák, hogyan érzik magukat ebben a megváltozott világban. Az aktuális projekttel az volt a célunk, hogy a gyerekek több területen, kikötések nélkül, szabadon, saját elképzeléseik szerint ábrázolják, hogyan képzelik el a jövőt, az életüket pár év, vagy akár évtizedek után és mi az, amiben változást várnak – árulta el Mogyorósi Attila intézményvezető.

A nyertes pályaművek alkotói fejenként 15.000 forint jutalmazásban részesültek. Az alábbi eredmények születtek. Vers kategóriában Cserni Valentin 9.Kny, Hodászi Dominika 12.c és Pára Panna 10.d osztályos tanulókat díjazták. Továbbá Jakubecz Fanni 9.d, Busai Alexandra 9.a, Dudás Rebeka 10.a és Kosik Sarolta 8.a osztályos tanulók rajzai nyerték el a bíráló tetszését. Prózában Demus Angéla 9.b osztályos tanuló vitte el a jutalmat, míg Molnár Mátyás 9.b osztályos tanuló jövő házát ábrázoló makettje és filmje aratott nagy sikert az értékelés folyamán. Zene kategóriában Nagy Bence 9.d osztályos diák vitte el a megérdemelt pénzjutalmat.

A pályaművek a napokban kerültek kiállításra a Balassi Bálint Gimnázium első emeleti galériáján. A megnyitón a jelenlévőket köszöntötte és beszédet mondott Mogyorósi Attila, intézményvezető és Nagy Gréta, a Dandelion Kft. ügyvezető igazgatója, a pályázat védnöke.  A rendezvényen közreműködtek az iskola diákjai, Makrai Dorottya 8.a osztályos tanuló, Tarcsi Virág 11.d osztályos tanuló és Siket Flóra 8.a osztályos tanuló. A gimnázium és a kft. további együttműködést folytat a jövőben is.

Zábrádi Dorottya