A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola pedagógusai és diákjai a 175 éve született névadójuk előtt tisztelegnek az idei tanévben.

Az iskola közössége több programmal is emlékezik a nagy palócra. A humán tanulmányi versenyek helyezettjei és az irodalom iránt mélyebben érdeklődő diákok szaktanárukkal emléktúrán keresték fel a Nógrád megyei Mikszáth-emlékhelyeket még október hónapban. Eljutottak Mikszáth utolsó éveinek helyszínére, a horpácsi kúriába.

A túra részeként jártak a mohorai evangélikus templomban is, ahol a nagy palóc író másodszor is feleségül vette Mauks Ilonát és ugyanitt megtekintették a Mauks Ilona Emlékkiállítást. Itt Pálok Bernadett élvezetes tárlatvezetése még közelebb hozta a XXI. század fiataljaihoz a XIX. század világát és benne Mikszáth Kálmán és Mauks Ilona személyét. Az idei tanévben tovább folytatódnak programok. Az elmúlt napokban koszorúzással egybekötött ünnepségen csodálkozhattak rá a Mikszáthosok névadójuk személyiségének és életművének sokszínűségére.

A Vármegyeháza előtti Mikszáth-szobornál ünnepi beszédet mondott Zérczi Miklós intézményvezető. Az emlékező műsorban közreműködött Kovác Evelin, Oláh Kevin, Fodor Kornél, Tóth Armand és az iskola pedagógusaiból álló kórus. A tanév hátralévő részében a fiatalok a Palóc Múzeummal együttműködve Mikszáth-vetélkedőn vehetnek részt, májusban pedig a Madách-Mikszáth vers- és prózamondó versenyen mérethetik meg tudásukat, ahol ismét középpontba kerülhetnek a jó palócok mesélő kedvű krónikásának alkotásai. A jubileumi emlékév kapcsán a technikum lelkes, irodalomszerető diákjai és pedagógusai egy újabb túrát terveznek tavasszal Szklabonyára.