Az elmúlt időszak Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül megvalósult nyugat-nógrádi fejlesztések eredményeiről és a nemrég nyilvánosságra hozott TOP Plusz pályázati lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatót Balla Mihály, térségünk országgyűlési képviselője.  

Nyugat-Nógrád honatyája kiindulási pontként vázolta, hogy az elmúlt hét évet felölelő ciklusban összesen 227 eredményes pályázat érkezett az önkormányzatoktól, amelyből mintegy 27,7 milliárd forint támogatást kapott térségünk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően. Mint kiderült ezt az összeget javarészt a települési önkormányzatok energetikai, egészségügyi, szociális és turisztikai korszerűsítéseire fordították.

Hozzátette, hogy a TOP-pályázatok eredményeként Nyugat-Nógrád közintézményeinek 85 százaléka megújult és a következő időszakban kiemelt feladat lesz, hogy a maradék 15 százalékot a közintézmények, közösségi terek, óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők fejlesztésére tudják fordítani, ezzel is bezárva egy nagy szeletét a korszerűsítés-sorozatnak. Ennek a részfeladatnak köszönhetően az önkormányzatok gazdaságosabban tudják üzemeltetni a különböző tanintézményeket, óvodákat, bölcsődéket, közösségi tereket és más önkormányzati épületeket.

  • A Településfejlesztési Operatív Programnak egy jelentős részét a balassagyarmati beruházások jelentették, a legbátrabb város kiemelkedően szerepelt a TOP-ban – hangsúlyozta Balla Mihály kiemelve városunk elmúlt éveinek leglátványosabb projektjeit, mint a városi intézmények –, többek között a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola és a Balassi Bálint Gimnázium – energetikai korszerűsítését 450 millió forintból, a Nyitnikék Óvoda teljes felújítását 250 millió forintból, az Új iparterületek kialakítását 750 millió forintból és a jelenleg is folyamatban lévő Zöld Város Programot, amely 1,2 milliárd forint támogatásból valósul meg.

Az idén megnyílt TOP Plusz pályázatok központi szereplői a térség úthálózatai és az alsóbbrendű utak lesznek. A tervek szerint az új TOP-támogatások révén megyénk nyugati felében több, mint 40 kilométer hosszú problémás útszakasz kerül majd rendezésre 2022-ben. Továbbá nem feledkeznek meg a települések infrastrukturális fejlesztéseiről, köztük a csapadékvíz- és az árvízvédelmi korszerűsítésekről sem. A pályázati kiírások már elindultak és folyamatosan elérhetőek az önkormányzatok számára.

Fotó: Sümegi Tamás