Az önkormányzat legutóbbi képviselő-testületi ülésein érdekes események zajlottak.

A november végi testületi ülés is napirend előtti felszólalásokkal indult, Lombos István (SZAB) a januári minimálbéremelés állami finanszírozásáról kérdezett, melyre Csach Gábor polgármester (FIDESZ) elmondta, hogy tavaly is év közben érkezett meg a különbözet, bízik benne, hogy ez a mintegy százmilliós tétel 2022-ben is időben megérkezik (múlt héten jelent meg az erről szóló kormánydöntés – a szerk.).

Ezután Gyenes Szilárd (SZAB) kért szót, aki felháborítónak nevezte a városi újságot és a televíziót, mert azok szerinte nem megfelelően számolnak be az ellenzék véleményéről és tevékenységéről. Miután elmondta, hogy ezek ellenére konstruktívan szeretné segíteni a városvezetést, bejelentette, hogy „erős jelzésként” a teljes SZAB-frakció nem vesz részt a novemberi testületi ülésen.

A képviselők ezután többek közt elfogadták a költségvetés módosítását, amely továbbra is hiánymentes: a működés kiadási oldala 43,6 millió forinttal nőtt, a büdzsé főösszege 8,493 milliárd forint, melyből 248 millió a tartalékok összege.

Vagyoni ügyek után Nagyházi Béla helyett megválasztották Jakus Júliannát a Helyi Értéktár Bizottság tagjának, alapítványi ügyek után zárt ülésen tárgyaltak a Városüzemeltetési Kft. szétválása kapcsán szükséges finanszírozási kérdésekről, illetve a Zöld Csiga beruházás közbeszerzési eljárásának megindításáról. Többletforrás igényről is döntöttek a Zöld Csiga beruházás magasépítési (Mozi, Villasz stb.) munkáihoz.

December 16-án újra üléseztek a képviselők, napirend előtt Hajnal Sándor (SZAB) nehezményezte a Vármegyeháza előtti járdán történő szabálytalan parkolásokat, a polgármester egyetértését fejezte ki (azóta a Rendőrség ellenőrzéseinek is köszönhetően csökkent a szabálysértések száma – a szerk.).

Ezután Bárányné dr. Balázs Mária (FIDESZ) a novemberi ellenzéki kivonulás kapcsán hangsúlyozta, az ellenzék folyamatos kritikája hitelesebb lenne, ha néha az eredményeket is elismernék. Mint mondta, csak a közszférát érintően 20 milliárd forintot meghaladó fejlesztési forrás érkezett a városba az elmúlt hét évben, az uszodaépítéstől a kerékpárúton át a szinte minden intézményt érintő felújításokig.

A napirendek folyamán elfogadták az átmeneti gazdálkodást (ez biztosítja 2022 év elején a költségvetés elfogadásáig a város működését – a szerk.), a 2022. évi munkatervet, megbízták Puszta Gábornét a Művelődési Központ helyettesítő vezetésével, elfogadták az óvodák házirendjét, vagyoni ügyek részeként bérbe adtak a Fáy úton egy területet egy vállalkozónak, aki zöld hulladék hasznosítással foglalkozik majd nyártól. Zárt ülésen tárgyalták a Városüzemeltetés Kft. alvállalkozói szerződését, majd döntöttek a Pro Urbe és díszpolgári címekről, illetve a Horváth Endre-díjról.

Január 6-án is közgyűlést tartott az önkormányzat, ahol többek között döntöttek a jogszabály alapján kötelező városvezetői tiszteletdíjemelésekről, illetve zárt ülésen a Munkásszálló beruházás többletforrás igényéről is.

Kerüli a munkát

Megkérdeztük Huszár Péter alpolgármestert, mi a véleménye az ellenzéki képviselők novemberi kivonulásáról:

Különösebben nem lepődtünk meg, mert Gyenes Szilárd megválasztása óta kerüli a testületi és a bizottsági munkát. Nem találkozunk vele városi közösségi eseményeken, ünnepségeken sem, társaságban a baloldali pártösszejöveteleken kívül legfeljebb a vadászatokon látni. Ez az akció is csak azt a célt szolgálta, hogy ne kelljen novemberben sem Balassagyarmat ügyeivel foglalkoznia. De megjegyzem, azóta az újabb két testületi ülés egyikén sem jelent meg, miközben persze a tiszteletdíját felveszi.