Az 1919-es csehkiverés alkalmából Balassagyarmat több napos rendezvénysorozattal emlékezett a várost 103 éve megvédő vasutasokra és a városi polgárokra. A rendezvénysorozat kiemelkedő eseménye volt dr. Orbán Balázs államtitkár megemlékező beszéde valamint a Díszpolgári cím és Pro Urbe-díjak átadása.

A városünnep január 29-én a XII. Legbátrabb Város emléktúrával vette kezdetét. A túra résztvevői Magyarnándor és Balassagyarmat között, azon az útvonalon haladtak végig, ahol korábban a csehkiverő honvédek és a hozzájuk csatlakozó polgárok meneteltek, hogy együtt mentsék szülőföldjüket.

A Legbátrabb Város ünnepnapja az 1919-es hősök és polgári áldozatok sírjánál, a városi temetőben folytatódott, ahol koszorúzással emlékeztek a hősi halottakra. A vasútállomás falán elhelyezett emléktáblánál Gere József, forgalmi csomóponti főnökség vezető idézte fel a történelmi napokat és Géczi Edit állomásfőnök mondott beszédet megemlékezve a vasutas hősökről, majd a koszorúzás következett. Közreműködött a Tizenhatos Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport.

A megemlékezés a Civitas Fortissima téren folytatódott, Csernák János színművész, valamint az Ember Csaba vezette Balassagyarmati Dalegylet műsora adott keretet az ünnepi beszédhez.

Dr. Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár elmondta, hogy január 29. fontos nap Balassagyarmat történelmében, ugyanis ekkor döntöttek úgy a helyiek, hogy nem hódolnak be idegen hatalomnak. A miniszterelnökség államtitkára hangsúlyozta a város példaértékű tette 2022-ben aktuálisabb, mint valaha.

– A saját sorsunkról nekünk magyaroknak kell döntenünk. Sajnos, akár csak a béke és a biztonság, ez a döntésszabadság sem magától értetődő. A nagyhatalmak nem fegyverrel jönnek, mint 100 éve. Ma vannak gazdagon pénzelt NGO-k, hűséges bürokraták, kötelezettségszegési eljárások és internetes cenzorok. Meg akarják mondani, kivel éljünk és miként neveljük a gyermekeinket, példát akarnak statuálni, hogyan kell gondolkodni és hogyan szabad beszélni.

Az alábbi gondolatokkal zárta beszédét: „Tisztelt balassagyarmati polgárok, azért jöttem ma önökhöz, hogy Magyarország nagyrabecsülését tolmácsoljam. Azért, hogy megemlékezzünk az áldozatokról, meghajtsuk a fejünket a Legbátrabb Város előtt. Azelőtt az áldozat előtt, amit Balassagyarmat Magyarországért, az országhoz tartozásért hozott. Mert, van egy dolog, ami minden magyart összeköt: a haza mindenekelőtt. Nekünk mindig Magyarország az első.”

A városházi emléktáblánál politikai pártok, társadalmi és helyi szervezetek, civilek, korabeli családok leszármazottai helyezték el a megemlékezés virágait és koszorúit.

Az ünnepi program a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban folytatódott, ahol az önkormányzat által alapított Díszpolgári cím és Pro Urbe-díjak átadása következett.

A rendezvény elején dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait: – Ez az eseménysorozat lassan több évtizede olyan hagyomány, amit őrizni kell szívünk, lelkünk mélyén és addig kell ápolni, amíg csak élünk és mielőtt meghalnánk, fontos feladatunk átadni az utókornak, hogy minél több fiatalhoz eljusson a Civitas Fortissima üzenete.

Az ünnepi közgyűlést Csach Gábor városunk polgármester nyitotta meg, aki köszöntötte a jelenlévőket, köztük Farkas Cipriánt, Sopron – Civitas Fidelissima – polgármesterét. Majd bejelentette, hogy a Közép-európai Média Intézettel sikerült az önkormányzatnak megállapodnia abban, hogy a Civitas Fortissima Múzeum továbbfejlesztése és a múzeum még gazdagabbá tétele érdekében az önkormányzat megvásárolja a múzeumot teljes egészében.

A beszédek elhangzását követően a díjak átadására került sor. Mindenki, aki kiemelkedő munkát végez azért, hogy jó hely legyen Balassagyarmat, elismerést érdemel. Pro Urbe, vagyis a Városért. A Pro Urbe-díjakat Csach Gábor polgármester és Huszár Péter alpolgármester adták át az arra érdemesülteknek.

Balassagyarmat Város Önkormányzata 2022-ben Pro Urbe-díjat adományozott Demusné dr. Bakalár Anna, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész részére, akinek elméleti és gyakorlati tudása, a szakma iránti elkötelezettsége nem csak a rendőrség állományának, hanem Balassagyarmat lakóinak körében is elismerést és tiszteletet vívott ki.

Munkájának elismeréseként Balassagyarmat Város Önkormányzata posztumusz Pro Urbe-díjat adományozott Moór Mátyás András, városi főépítész részére. A díjat fia, Moór András vette át.

Nem csak egyéneket, hanem közösségeket is elismer kitüntetéssel a város. Balassagyarmat önkormányzatának képviselő-testülete érdemei elismeréseként 2022-ben Pro Urbe-díjjal jutalmazta a Vitalitás Sportegyesületet a több évtizeden keresztül önzetlenül és elhivatottan, számos sportversenyen megszerzett kimagasló eredményeiért.

1969 óta több mint negyvenen váltak érdemessé a város legmagasabb díjára. Azok a balassagyarmatiak, vagy a városhoz sok szállal kötődő emberek kaphatják meg a díszpolgári címet, akik egész életükkel, munkájukkal kiemelkedőt alkottak, a város javára nézve is. Balassagyarmat Díszpolgára kitüntető címet idén dr. Kiss Tamás, nyugalmazott jogtanácsos, a város egykori alpolgármestere részére ítélték oda. A városhoz való hűsége, egész munkássága okán, különösképpen az 1956-os forradalomban megnyilvánult bátorsága miatt méltóvá vált Balassagyarmat legrangosabb kitüntetésére.

A rendezvényt közreműködésével színvonalasabbá tette Csábi István előadóművész, Csernák János színművész, Csóka Anita, Bodolai Péter, Bárkányi-Horváth Éva előadóművészek.

A napi programsorozat Szabó Balázs Bandájának koncertjével zárult a Madách Moziban.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói