A hideg, szeles idő ellenére közel harmincan vállalták, hogy megméretik magukat a 4. Bátrak Úszásán, a Nyírjes jeges vízében.

Az immáron országos népszerűségnek örvendő kihívás a festői szépségű Nyírjesi-tó partján regisztrációval, sportorvosi vizsgálattal és bemelegítő tornával kezdődött, melyet Blaskó-Perlaky Evelin vezényelt.

A bemelegítő átmozgatást követően Tresó Gábor ultrafutó műsorvezetése mellett a jéghideg, mindössze 4,8 fokos Nyírjesi nagy tó vizébe vetették magukat a bátor vállalkozó hölgyek és férfiak, akik húsz, harminc vagy akár ötven métert is megtehettek úszva vagy sétálva.

A Palóc Rozmárok által indított kezdeményezés négy év alatt igazi közösségi, családi eseménnyé nőtte ki magát városunkban. Az idei próbatételen nem csak a városból és a környező településekről, hanem a szomszédos Szlovákiából is érkeztek merész egyének. Ipolyságról egy nyolcfős csoport is csatlakozott a bátrak társaságához – akik egyébként az Ipoly-folyó jeges vizében szoktak csobbanni – és tette meg az előre kijelölt, az Ipoly-Völgyi Különleges Mentők által biztosított pályát.

Természetesen a megérdemelt jutalom sem maradt el, a szervezők oklevéllel és egy kis édességgel kedveskedtek a 28 résztvevőnek. A fagyos vízbe való merüléssel a ma hősei a hagyományokhoz hűen a 103 évvel ezelőtti csehkiverés bátor szereplőire emlékeztek.

Sümegi fotók