Balla Mihály, térségünk országgyűlési képviselője tartotta szokásos évértékelő beszédét a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány felkérésére.

Az est házigazdája, dr. Ádám György, a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány elnöke köszöntötte a  Mikszáth Kálmán Művelődési Központ zsúfolásig megtelt nagytermének közönségét.

Balla Mihály, térségünk országgyűlési képviselője (FIDESZ-KDNP) így kezdte mondandóját:

  • A 2022-es évértékelők számos más országban rendre úgy kezdődnek, hogy „sajnos a koronavírus járvány miatt ez, meg az nem valósult meg”. Magyarországon pedig úgy kezdődnek, és én is így kezdem, hogy „a koronavírus-járvány ellenére is” megvalósult számos fejlesztés és támogatás. Mikszáth Kálmán mondta: „Nem okos ember az, aki olyan fának nyesegeti ágait, melynek árnyékába húzódott.” Mi, magyarok, okos emberek vagyunk. Az elmúlt 12 évben nem ezt a fát nyesegettük, hanem új fákat ültettünk, amiknek árnyékába majd a fiaink és az unokáink is behúzódhatnak.

A honatya először arról beszélt, a kormány gazdaságvédelmi programjainak köszönhetően – azon túl, hogy több mint 3000 munkahelyet sikerül megvédeni a járvány okozta nehézségek ellenére -, sikerült több olyan fejlesztést megvalósítaniuk térségünk vállalkozásainak, amelyekkel tovább tudták erősíteni Nyugat-Nógrád gazdasági fejlődését. 2020-2021-ben több mint 12 milliárd forintnyi fejlesztési támogatással élhettek a körzet vállalkozásai a program keretében.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP-nak), a Magyar Falu Programnak, a vidékfejlesztési programoknak, a Belügyminisztériumi támogatásoknak köszönhetően számos olyan lehetőséggel élhettek az itteni önkormányzatok, amelyekkel jól és okosan gazdálkodva kiemelkedő fejlődést tudtak elérni.

Ennek hatására Nyugat-Nógrád közösségi intézményeinek mintegy 85%-a teljesen megújult, a fennmaradó 15% fejlesztése pedig folyamatban van.  Amikor járjuk a falvainkat és városainkat, szinte mindenhol láthatjuk a megújult óvodákat, rendelőket, közösségi tereket, játszótereket, oktatási és nevelési intézményeket, faluházakat, belterületi utakat.

  • 1998 óta vagyok a térség országgyűlési képviselője. Ebből két ciklusban ellenzéki képviselőként. Ezért pontosan tudom, hogy 2010 óta Nyugat-Nógrád 84 települése dinamikusan fejlődve egyre jobban felzárkózik az országos átlaghoz. És azt is tudom, hogy ezt az óriási eredményt az akkori jelentős hátrányból értük el napjainkra – hangsúlyozta a képviselő.

Balla Mihály részletesen beszélt városunkról.

Kiemelte, Balassagyarmat rohamléptekkel halad afelé, hogy ténylegesen a megye központi településévé váljon. Városunk az elmúlt években történelmi fejlődésen megy keresztül. Köszönhetően a Szügy-Balassagyarmat-Rétság ipari háromszög eredményeinek, évek óta a megye gazdasági központja, hiszen mostanra Nyugat-Nógrád adja a megye exportképességének több mint 65%-át.

A nagyarányú munkahelyteremtésnek köszönhetően az elmúlt években a 2010. előtti munkanélküliség 60 százalékkal csökkent – 16-ról 5-re. Ma már a munkahelyteremtés mellett az a legfontosabb teendő, hogy ne „csak” munkahelyek jöjjenek létre, hanem minél magasabb hozzáadott értékű, minél magasabb szakmai tudást igénylő termelőmunka folyjon a térség ipari vállalkozásainál. Ez nagyobb lehetőséget ad a magasabb jövedelmekre, a jobb megélhetéshez, a mindennapok biztonságához.

A gazdaság fellendítésével párhuzamosan, a sport és szabadidős tevékenységekhez szükséges létesítmények fejlesztésével sikerült elérni, hogy Balassagyarmat a megye központi településévé vált, nem csak a gazdaság, hanem a sport és a kultúra terén is. 2017 óta új sportcentrum épült az Ipoly-parton, füves pályával és fogadóépülettel, mellette gördeszkás pályával és sportparkkal. Ettől 100 méterre pedig megépült egy rekortán kézilabdapálya, melyet szabadidős sportra lehet használni a balassagyarmatiaknak.  2019-ben elkészült az Uszoda, amely reggeltől estig üzemel.

Befejeződött a 22 főút-Ady úti körforgalom, és az innen induló. 5,3 km-nyi kerékpárút építése, valamint az új Ipari Park fejlesztése. Megépült a város déli elkerülőútja. Végéhez közeledik a város intézményeinek – iskoláinak, óvodáinak- az energetikai korszerűsítése, így Balassagyarmat is elmondhatja, hogy szinte minden közintézménye megújult. Különösen örömteli, hogy elkészültek a Fecskelakások, amelyek 12 fiatal családot segítenek az elindulásban. Zajlik a Nyírjes turisztikai fejlesztése is.

  • Nem akad gyarmati, aki azt mondhatja, hogy lövése sincs, mik történtek városában – állította a honatya. – De ha lenne ilyen, akkor mostantól még lövése is lehet, hiszen végéhez közeledik a Honvédelmi Sportközpont építése, mégpedig elsők közt az országban. Zajlik a Nádor úti kézilabdacsarnok építése. A kormánytól támogatást kapott a város egy új Színházterem építésének előkészítésére, már a kivitelezés előkészítése is elindult. Közben zajlanak a Területfejlesztési Operatív Programban elnyert pályázatok kiviteli munkálatai. Balassagyarmat soha annyi támogatást nem kapott, mint az elmúlt években, csak az említett programokban több mint 8 milliárd forintnyi fejlesztési lehetőséggel gazdálkodhat.

A helyi fejlesztések után a kormány döntéseit idézte fel a képviselő.

  • Sorsdöntő választás áll előttünk. Döntenünk kell arról, hogy milyen irányba haladjon hazánk. Föderalista Európai Uniót akarunk, vagy egy nemzeti szuverenitásra épülő erős nemzetek közösségének Európáját. Ma Nyugat Európa fokozatosan feladja keresztény kulturális gyökereit, évszázados hagyományokra épülő értékeit. Mi itt mind azok közé tartozunk, akiknek fontos a nemzeti identitás és a szuverenitás, fontos a hagyományaink tisztelete. Számunkra természetes, hogy a gyerekek elsődleges nevelése a szülők feladata. Számunkra fontos, hogy megvédjük határainkat az illegális migrációval szemben, és arra is jogot formálunk, hogy mi dönthessük el, kikkel akarunk egymás mellett élni, és kiket engedjünk be az országunkba. Meggyőződésem, hogy hazánk jövője azon is múlik, miként tudjuk a magyar családokat az otthonteremtésben és a gyermekvállalásban segíteni. Például támogatásokkal, kedvezményekkel, rezsicsökkentéssel. Ha pedig erre van szükség, akkor üzemanyag- és élelmiszerár stoppal. Április 3-án elsősorban arról döntünk, hogy milyen irányba haladjon Nyugat-Nógrád, hogy milyen irányban haladjon Magyarország. Előre haladjunk-e, vagy visszatérjünk a 2010 előtti időszakba? Én az előbbit ajánlom – zárta évértékelő beszédét Balla Mihály, térségünk országgyűlési képviselője.

A rendezvényt muzsikálásával színesítette a Latte Maffiato zenekar.

(szilágyi)

Fotó: Sümegi Tamás