A KARC Kulturális és Művészeti Egyesület újabb üdvöskéje, Moharos Lili saját világát és időutazását mutatja be aktuális tárlatával a Szerbtemplom Galériában.

„Az idő nem halad, mozdulatlan: amióta és ameddig a világ létezik változatlan a jelenvalóság, mindig MA van.”

Az alábbi Weöres Sándor idézet magyarázza, közvetíti a képzőművészet iránt érdeklődők számára a kiállított Moharos-grafikák vezérgondolatát.

A nagy érdeklődés övezte kiállítást Csernák Edit, Horváth Endre-díjas festőművész nyitotta meg a tehetségről, az ifjúságról és a változásról szóló gondolataival.

– Számomra Lili egy útkereső friss szél, akinek igen sok arca van. Több kiállításon láttam sok-sok munkáját, és minden alkalommal egy addig ismeretlen oldalát fedeztem fel, új gondolatköröket, merengéseket. Keresi a saját kifejezőeszközeit, ugyanakkor utat is mutat a szemlélődőknek. Figyel, töpreng, érleli a tanulságokat. Ismerkedik a világgal. Ilyenek ezek a rajzok is. Mindegyik egy rácsodálkozás, értő figyelem. Mintha egy fotós lencséjén keresztül vizsgálnánk a világ eseményeit. Pillanatképek, képkockák, akár a filmfelvételek a némafilmek korából. A szabadság a gondolatok szabad áramlására azonban csak látszólagos. A megfelelő képkivágások irányítják a gondolatot, Lili rákényszerít, hogy arra fókuszáljak, amire ő, ezt nevezem csöndes erőnek. Ez a tárlat pontosan érzékelteti azt, hogy mire érdemes figyelnünk, mit lehet egymás ellenpontjaként választanunk. A telefon mögött eltűnő nők, arcvonások nélküli figurák, az intim, személyes tér, ami üres, és így mégis személytelen: ez az intimitás és a személytelenség szembenállása. Jelen esetben Lili az, aki rávilágít arra, hogy mire kell fókuszálnunk, merre kell fordulnunk. Iuventus ventus, fiatalság – szél – és én szívesen veszem, ha ez a szél megborzolja egy kicsit a lelkemet.

A közel 30 grafikából álló tárlat anyagát Zolnyánszki Zsolt, galériavezető rendezte be, amely március 24-ig látogatható a Szerbtemplom Galériában.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói